Procedura de selectare şi numire a viitorului guvernator al Deltei Dunării este în plină desfăşurare, până în acest moment nefiind făcută încă publică modalitatea de depunere a candidaturilor. Până în prezent, în urma consultărilor publice, s-au trasat cele 15 obiective prioritare ale viitorului guvernator.

Documentul DeltaVie 2030 stă la baza realizării profilului viitorului guvernator. Acesta reprezintă o colecţie de direcţii fundamentale şi specifice, obţinute prin consultarea a peste 50 de reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, administraţiei locale, comunităţii locale, comunităţii ştiinţifice şi mediului de afaceri, de-a lungul a 10 dezbateri tematice desfăşurate în cursul lunii trecute.

Pe baza celor 15 direcţii elaborate am discutat cu trei foşti guvernatori ai ARBDD, toţi susţinând că mare parte dintre acestea nu pot fi implementate fără o modificare legislativă complexă.

Mălin Muşetescu, fost guvernator al ARBDD, spune că obiectivul privind interdicţia trecerii terenurilor în agricultură este unul dintre cele mai importante şi vitale pentru deltă.

„Multe dintre ele sunt declaraţii de principiu şi există în planul de management şi definiţia Rezervaţiei, nu au inventat ei apa caldă acum. După părerea mea, 80% din ce este acolo nu se poate pune în aplicare dacă nu există voinţă politică. Este un punct care interzice trecerea terenurilor de la piscicultură în agricultură, renaturări masive şi trecerea treptată a agriculturii în renaturare. Acest lucru mi se pare cel mai important şi dacă cineva ar vrea să îl implementeze acela este erou după părerea mea pentru că aceasta este salvarea deltei. Reforma pisciculturii s-a tot încercat până acum dar dacă ei o fac tot pe principii de fermă, degeaba discutăm despre acest lucru”, ne-a declarat Mălin Muşetescu.

Cătălin Ţibuleac, fost guvernator al Rezervaţiei, spune că documentul elaborat ar putea fi un ghid foarte bun pentru mandatul viitorului guvernator.

„Este un document elaborat, rezultatul unei consultări a o parte din stakeholderii din Delta Dunării care abordează toate problemele în complexitatea lor. Ar putea fi un ghid foarte bun pentru mandatul viitorului guvernator. Toate aspectele trecute în document necesită o modificare legislativă substanţială. Foarte multe din liniile directoare şi zonele de prioritate identificate nu pot fi implementate în acest moment fără o modificare legislativă. Avem o serie de modificări de la Legea 82 până la ordinul 70 privind tarifele din Rezervaţie. Acest lucru înseamnă că termenele de implementare pentru viitorul guvernator vor trebui să fie mult extinse. Se impune cu stringenţă un mandat stabil. Un guvernator care va sta 6 luni aşa cum am stat eu sau un an şi puţin nu va avea timp să le implementeze. Aici este necesar sprijin guvernamental, parlamentar pentru a modifica legislaţia. Echilibrul între patrimoniul natural, cultural şi economic este o problemă de importanţă vitală. Dacă nu găsim aşezarea corectă a acestor trei valori nu putem discuta de o Rezervaţie a Biosferei care să dureze. O altă direcţie ar fi cântărirea capacităţii instituţionale, reformarea instituţională a ARBDD pentru că altfel nu putem pleca la drum. Lăsând la o parte decolmatările şi repopulările cu peşte, o altă problemă stringentă este digitalizarea care asigură complementaritatea vis-a-vis de resursa umană care este destul de subţire în acest moment”, a menţionat Cătălin Ţibuleac.

Şi fostul guvernator Lucian Simion recomandă ca direcţiile să reprezinte baza noului plan de management şi este de părere că viitorul guvernator ar trebui să aibă un mandat cât mai lung.

„Toate cele 15 direcţii se regăsesc în planul de management al Rezervaţiei, iar prin întâlnirile avute au fost actualizate. Am recomandat ca aceste direcţii să reprezinte punctele de plecare şi baza în analiza noului plan de management. Toate direcţiile sunt importante, de la a păstra echilibrul între biodiversitate, protecţia mediului şi activitatea socială sau viaţa locuitorilor din Delta Dunării realizând astfel principiile de bază ale dezvoltării durabile până la intervenţiile obligatorii care trebuie făcute pe sistemul de curgere a apelor, decolmatări şi întreţinerea canalelor. Este importantă şi digitalizarea instituţiei Rezervaţiei pentru a avea o monitorizare clară şi corectă a ceea ce se întâmplă în Delta Dunării. A avut loc o discuţie şi cu reprezentanţii societăţii care lucrează la profilul guvernatorului şi am fost întrebaţi care sunt cele mai importante direcţii ale viitorului guvernator şi cred că aici ar trebui să lupte în zona de decolmatare a canalelor, digitalizare şi echilibru între biodiversitate şi locuitorii deltei. Nimeni nu se poate angaja să facă nici 10% din tot ce se propune prin direcţiile respective dacă nu are un mandat cât mai lung. În condiţiile în care stai cu sabia deasupra capului că se schimbă guvernarea şi vine alt guvernator, cu alte priorităţi şi programe, este clar că nu putem să avansăm în Delta Dunării cu un management coerent şi de perspectivă”, ne-a declarat Lucian Simion.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.