Într-un interviu acordat Ziarului “Delta”, reprezentantul unei firme de top din domeniul HoReCa din judeţul Tulcea, Bogdan Corbeanu, ne-a povestit cum o firmă cu cinci angajaţi a reuşit să aibă peste 50 de salariaţi în şapte ani de activitate.
De la pizza, la paste şi platouri calde, Family Pizza & Food oferă o gamă variată de preparate pentru clienţii săi. De asemenea, preparatele servite au fost apreciate de o bună parte din tulceni, fapt pentru care firma oferă servicii de catering, având contract cu şcoli din judeţul Tulcea şi Şantierul Naval. Peste 2.000 dintre elevii tulceni care beneficiază de masă caldă mănâncă de la Family Pizza & Food.
Bogdan Corbeanu ne-a mai spus că el a adus conceptul casoletelor cu termosudare în Tulcea, în procesul de livrare, fiind de un real ajutor, menţinând mâncarea caldă şi proaspătă.
– Cine este firma Family şi cum a reuşit în şapte ani de la cinci angajaţi să aibă peste 50?
– Family Pizza & Food este denumirea comercială a unităţii. Numele societăţii este Gloria Mar Gastro. Am deschis această societate în urmă cu opt ani, iar acum şapte ani am deschis efectiv activitatea Family. S-a vrut iniţial a fi o mică pizzerie, strict pentru livrări la domiciliu. Am început cu cinci angajaţi, eram familiarizat puţin cu domeniul. Am făcut celebra ofertă 1+1 gratis. Ulterior, beneficiind de serviciile unui angajat care avea ceva experienţă în Şantierul Naval cu livrarea meniului zilei, ne-am axat şi am început să vindem şi acolo. Şi am crescut vânzările instant foarte mult pe meniul zilei, neaşteptându-ne cumva. Noi am organizat firma strict pe livrări la domiciliu, iar aceasta era altă componentă. Drept pentru care a trebuit să ne extindem puţin. Iniţial am început activitatea în 47 de metri pătraţi. Am avut marele noroc că lângă noi s-a scos la vânzare un spaţiu de încă 80 şi ceva de metri. Ne-a ajutat să ne extindem şi să facem două secţii, cea de livrări la domiciliu şi cea de cantină care livrează meniul zilei, acel catering. În prezent funcţionăm într-o clădire de 600 de metri pătraţi, ceea ce ne-a asigurat posibilitatea creării unui flux alimentar şi o depozitare corespunzătoare. Catering însemnând livrare de mâncare pentru colective numeroase, fiind destinată pentru 100, 1.000 ori 2.000 de persoane etc. Livrarea la domiciliu este un catering a la cart. Livrarea pentru colective numeroase se realizează cu multă grijă faţă de mâncarea respectivă. Suntem obligaţi să respectăm mai multe rigori legale, un flux anume al alimentelor. Ne-am dezvoltat destul de repede. Ne-a ajutat să ne dezvoltăm pe livrările la domiciliu inclusiv faptul că am adus lucruri inovatoare în oraş. Noi am implementat în oraşul Tulcea casoletele cu termosudare. La şcoli, de exemplu, înainte să apărem noi, copiii mâncau în casolete de plută aduse în saci menajeri. Descoperind prin alte părţi casoletele acestea, pe care le punem în genţi termoizolante, am schimbat puţin nivelul de livrare. De asemenea, am mai dezvoltat o componentă în unităţile cu sistemul Step by Step cu program prelungit, unde era necesară o masă pe zi la prânz. Era implementat deja acest sistem de livrare în şcoli, şi am intrat şi noi cu două clase. Într-un an de zile am ajuns la 17 clase. Cred că aveam 80% din piaţa de copii de şcoală care mănâncă de la noi, natural, de calitate. Cu mâncarea nu prea poţi păcăli pe nimeni. Acest segment este direct în relaţia cu părinţii. În judeţ funcţionează programul naţional “Masă sănătoasă”, unde am livrat numai anul trecut la peste 2.000 de copii. Anul trecut am avut o cifră de afaceri de două milioane de euro.
– Cum vă plasează în concurenţă acest nivel financiar?
– N-am studiat exact concurenţa directă, dar eu cred că suntem numărul unul sau suntem în top, cel puţin. Am ajuns anul trecut la două milioane de euro cifră de afaceri, ceea ce eu cred că pe HoReCa, în Tulcea, nu se mai atinge. În domeniul acesta, clientul trebuie să fie prioritar. În unităţile HoReCa pe care le administrez este ordin: clientul trebuie să fie mulţumit!
– Care este relaţia cu competitorii, precum şi cu organele statului? După cum bine ştim, HoReCa este vizată de multe straturi de agenţii de control, începând de la cele financiare, până la cele sanitare.
– În principiu nu am avut niciun fel de problemă cu competitorii, şi nici cu organele de control. Avem o relaţie minunată cu ei. Cred că HoReCa este domeniul cel mai vizat. Este expus şi la vedere. Sunt multe domenii care ţin de sănătatea publică şi nu sunt la fel de vizate. În principiu, relaţia este foarte bună cu autorităţile. De vreo 20 de ani de când fac HoReCa am observat că prin controlul pe care îl fac autorităţile de la nivel local, destul de preventiv şi în ajutorul şi sprijinul nostru, dacă găseau o neregulă îţi dădeau un termen pentru remediere. Şi înainte de a fi reglementată legea prevenirii se proceda astfel. Privatul este foarte important pentru societate. Închiderile acestea din ultima perioadă nu prea le mai înţeleg. Pe noi ne interesează să rezolvăm problema, nu neapărat să închidem o unitate. Având activitate de catering, vin mai des organele de control decât la un restaurant obişnuit. Bineînţeles că se mai găsesc nereguli, lucrăm cu oamenii, nimeni nu-i perfect, se mai fac greşeli. Ideea este să nu greşeşti flagrant în domeniul acesta. Greşelile se pot remedia în câteva ore sau zile. Organele de control ne îndrumau de fiecare dată pentru a fi totul în regulă. Interesul tuturor este să nu existe cazuri de toxiinfecţii alimentare, bacterii. În Tulcea, în ultimii cinci ani nu au existat cazuri de toxiinfecţii alimentare, de unde rezultă că organele de control şi-au făcut treaba. Trebuie să diferenţiem şi tipurile acestea de HoReCa. Noi facem în Tulcea o HoReCa de oraş mic, nu este una turistică. Are o componentă turistică, că ne cresc vânzările cu 10% în sezon, în Tulcea. Noi ne bazăm pe 60% din clienţii casei. Bineînţeles că nu ne permitem să facem greşeli semnificative, pentru că ne închidem singuri. Astfel, relaţia cu autorităţile a fost foarte bună, cu o excepţie. Chiar de curând am fost controlaţi şi am avut două-trei nereguli pe care le-am remediat în câteva ore, iar ulterior unitatea a fost redeschisă.
– Cât prelucraţi într-o zi?
– Strict pe cantină şi pe meniurile pentru copii, ajungem să prelucrăm undeva la 400 de kg de carne plus garnituri, pe care le gătim şi livrăm zilnic.
– V-aţi gândit să vă şi expuneţi, pentru a vedea lumea procesul de preparare a meniurilor?
– Lumea nu ştie ce se petrece în interiorul bucătăriei, neavând desfacere, restaurant cu locuri. Bineînţeles că orice persoană care zice că e ceva rău înăuntru creează în imaginaţia omului diverse situaţii. Vom face oficial un program de vizitare, la un moment dat. Toţi copiii care mănâncă de la noi vin în Săptămâna Verde sau Şcoala Altfel să vadă cum se face pizza. Suntem foarte transparenţi, putem primi pe oricine în mod organizat. De altfel, am invitat şi toţi părinţii ai căror copii mănâncă de la noi să organizeze o comisie din fiecare clasă şi să vină pentru a vedea unde se face mâncarea pentru copiii lor. Suntem foarte transparenţi şi nu avem nimic de ascuns. Toată unitatea noastră funcţionează şi foloseşte vreo 600 de metri pătraţi şi suntem foarte aerisiţi, avem depozitările excelente. Orice client de-al nostru poate vizita şi vedea procesul de preparare al mâncării.
– Ce planuri de viitor aveţi?
– Din păcate viitorul în HoReCa este sumbru, cel puţin deocamdată, din cauza suprataxării. În acest moment HoReCa se chinuie şi este pusă într-o postură foarte rea. Problema este că deodată au crescut cheltuielile, taxele la stat, dar şi salariile. Este greu de făcut un plan de viitor, pentru că este o situaţie economică foarte dificilă. Nu intenţionăm să ne dezvoltăm şi în alte oraşe mari. Pe noi ne-a interesat să fim numărul unu pe Tulcea şi ne-a cam ieşit!