Falimentul Enegoterm nu mai poate fi amânat, şi nu trebuie să mai fie amânat. Cel puţin asta este părerea tulcenilor care ani de zile au subvenţionat din taxele şi impozitele lor căldura şi apa caldă furnizată de Energoterm acelei părţi a populaţiei municipiului care încă mai este branşată la sistemul centralizat. Energoterm înregistrează debite în valoare de peste 7 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale, în timp ce are de încasat de la populaţie circa 12 milioane de lei, din care 5 milioane de lei reprezintă debite mai vechi de trei ani.
Într-un efort de a prezenta situaţia Energoterm şi condiţiile ce au dus la decizia aproape certă ca societatea din subordinea Primăriei Tulcea să fie închisă, primarul Ştefan Ilie a prezentat pe pagina sa proprie de Facebook amănunte despre cum s-a ajuns în această situaţie.
Edilul subliniază, în primul rând, faptul că municipalitatea foloseşte inechitabil banii tuturor cetăţenilor oraşului pentru a compensa preţul căldurii, pentru a plăti salariile angajaţilor Energoterm şi pentru a acoperi pierderile societăţii.
„Azi, despre principiul eficienţei cheltuirii banilor publici, despre asumare şi reformă. Şi despre imposibilitatea de a mai întreţine o societate care consumă şansele de dezvoltare ale unui oraş întreg. De foarte mulţi ani, de prea mult timp, Energoterm, societatea care furnizează agentul termic unui mic procent din locuitorii municipiului Tulcea, foloseşte inechitabil banii tuturor cetăţenilor oraşului. Anual, zeci de milioane de lei sunt alocaţi din bugetul local pentru a compensa preţul căldurii, pentru a plăti salarii, pentru a acoperi pierderi, pentru un serviciu care funcţionează cu foarte multe deficienţe şi reclamaţii, în general doar în perioada sezonului rece, adică câteva luni pe an. Aproape 60% din taxele şi impozitele plătite de tulceni sunt direcţionate către această societate pentru ca o factură de 400 de lei, care ajunge la client, să nu coste 1.000 de lei, pentru salariile lunare ale angajaţilor, pentru plata furnizorului de gaz şi pentru multe alte cheltuieli, care de fapt au încercat ca o entitate moartă să nu se descompună. Dar inevitabilul se produce de mult”, a declarat Ştefan Ilie.
Din anul 2020 şi până în prezent a fost alocată suma de 30 de milioane de euro pentru sprijinirea şi întreţinerea societăţii.
„Restanţele au sume astronomice, iar dezvoltarea oraşului suferă din cauza existenţei acestei cangrene, care afectează visul fiecărui tulcean de a avea un oraş frumos dezvoltat. Este uşor de înţeles că doar cu cei 30 de milioane de euro alocaţi doar din anul 2020 şi până în prezent, am fi modernizat mult mai multe străzi, parcuri şi şcoli sau am fi construit noi locuri de relaxare, noi centre medicale, am fi atras noi investiţii, pentru fiecare locuitor al municipiului”, a transmis Ştefan Ilie.
Potrivit unui studiu pentru modernizarea şi eficientizarea societăţii, s-a ajuns la concluzia că în urma celei mai puţin costisitoare soluţii, care ar ajunge la suma de 698 de milioane de lei, randamentul obţinut ar fi de 15% faţă de sistemul actual.
„Am încercat să dăm o şansă profesionistă revitalizării acestui sistem şi am realizat un studiu pentru modernizare şi eficientizare, la care au lucrat cei mai buni specialişti în domeniu. Rezultatele au fost însă lipsite de orice perspectivă favorabilă: În cea mai puţin costisitoare soluţie, dacă am investi peste 698 de milioane de lei (peste 139 milioane de euro), am obţine un randament de doar 15% faţă de sistemul actual, ceea ce ar însemna un eşec imens şi care ar cauza inclusiv falimentarea unui oraş întreg”, a explicat Ştefan Ilie.
Clienţii bun platnici racordaţi la agentul termic vor primi ajutoare financiare din partea municipalităţii pentru achiziţionarea altor mijloace de încălzire.
„Înţeleg supărarea justificată a clienţilor corecţi, care nu înregistrează restanţe, a salariaţilor responsabili, care nu mimează munca şi, faţă de ei, ne vom lua angajamente ferme că vom acorda ajutoare financiare pentru procurarea altor mijloace de încălzire şi că va fi respectată legislaţia privind asigurarea salariilor compensatorii şi reîncadrarea în muncă. Nu am cum să aprob injuriile şi manipularea exact a celor care nu şi-au achitat facturile şi a angajaţilor care întotdeauna au profitat de un loc <<călduţ>> de muncă, chiar mai cald decât apa din calorifere. Ei sunt principalii răspunzători ai menţinerii unui sistem bolnav care a lăsat Tulcea cu mult în urma altor oraşe. Chiar şi acum aceştia încearcă prin manipulare şi minciuni să influenţeze opinia publică şi să pună presiune pe autorităţile locale”, a precizat Ştefan Ilie.
Edilul atrage atenţia că de-a lungul timpului a făcut şi alte demersuri nepopulare în beneficiul tuturor cetăţenilor, precum desfiinţarea garajelor, organizarea licitaţiilor de parcări şi modernizarea străzilor.
„Am încercat de fiecare dată să iau măsurile corecte, chiar dacă acestea au fost nepopulare. Am desfiinţat garaje pentru a mări suprafeţele de care au nevoie tulcenii, am ţinut licitaţii de parcări şi pentru cei care nu au deţinut niciodată vreun loc sau am săpat străzi pe care mulţi nu le-au modernizat zeci de ani, deoarece se temeau de disconfortul creat locuitorilor. Am toată convingerea că oamenii responsabili iau decizii nepopulare, dar la final câştigă întreaga comunitate, iar cei iresponsabili iau doar decizii populiste, care în timp falimentează comunitatea. Proiectul de închidere va fi pus în dezbatere publică, va fi transparent şi va analiza fiecare soluţie şi opinie propusă. Decizia va fi fermă şi asumată şi va însănătoşi oraşul şi pe toţi locuitorii lui”, a transmis Ştefan Ilie.
Energoterm a anunţat, joia trecută, pe pagina proprie de pe o reţea socială, că suspendă serviciul de distribuţie a apei calde în cele aproape 6.100 de apartamente pe care le deserveşte, din cauza debitelor pe care le înregistrează către furnizorul de gaze naturale.