Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, anunţă creşterea programului de lucru în ambulatoriile de specialitate care funcţionează în cadrul spitalelor, medicii urmând să asigure activitatea de ambulatoriu în două ture. Alexandru Rogobete vrea să aplice o serie de măsuri pentru ca românii să beneficieze de servicii medicale în ambulatoriile din spitale, într-un interval mai lung de timp, acest lucru implicând reorganizarea programului medicilor. Mai precis se doreşte ca serviciile medicale din ambulatorii să fie disponibile populaţiei cel puţin până la ora 20.00.

Măsura este bună, spune managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, dar greu de aplicat din cauza deficitului de medici.

„Mie mi se pare o măsură foarte bună, în contextul în care vom avea doritori. Teoretic, orice medic care lucrează în spital şi care n-are contract în altă parte, adică la privatul lui sau la alt privat cu Casa de Asigurări, poate să lucreze în ambulatoriu. Dar majoritatea medicilor au contract în privat la cabinetul lor. Este destul de greu de implementat această măsură la noi. Avem puţini medici în ambulatoriu. Deci, majoritatea lucrează în privat cu Casa de Asigurări şi atunci nu mai poate să desfăşoare activitate şi în ambulatoriul spitalului public. Măsura este foarte bună, deoarece dacă ai cu cine să faci treabă îţi creşti foarte mult şi adresabilitatea. De exemplu, când mergi la privat şi trebuie să faci un CT o poţi face în aceeaşi clădire, la trei cabinete mai încolo cu programare. De asemenea, trebuie să-ţi iei şi nişte analize, iar toate acestea le faci în cadrul aceleaşi unităţi. Aceeaşi situaţie ar fi şi la spital şi practic internalizezi pacientul, îl vezi pe toate fronturile într-un singur loc”, ne-a declarat managerul SJU Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.