Consilierii locali au decis ieri desfiinţarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Tulcea şi încetarea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică de către Societatea Energoterm S.A. În aceeaşi şedinţă extraordinară s-a hotărât că tulcenii branşaţi la Energoterm la data de 30 aprilie 2025 vor primi între 2.000 şi 7.000 de lei pentru montarea de sisteme alternative destinate asigurării apei calde şi căldurii. Banii vor fi daţi sub forma unor tichete. Pentru a beneficia de acest ajutor financiar, una dintre condiţiile esenţiale este lipsa datoriilor către Energoterm.

Hotărârile consilierilor locali vin ca urmare a costurilor mari pe care trebuie sa le suporte municipalitatea pentru funcţionarea sistemului centralizat de termoficare pe bază de subvenţii.

Peste 58% din resursele financiare ale municipiului erau direcţionate către Energoterm S.A. pentru acoperirea cheltuielilor şi subvenţiilor costului facturilor.

„Nu este echitabil ca resursele financiare (veniturile fiscale directe) ale populaţiei Municipiului Tulcea să fie cheltuite într-o proporţie de peste 58% în asigurarea unui serviciu public care deserveşte numai o parte din populaţie cuprinsă între 15-18%”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Societatea înregistra la data de 31.05.2025 datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Dintre acestea, 7,7 milioane de lei erau datorii comerciale, 3,7 milioane de lei erau sume datorate instituţiilor de credit, 250 mii lei reprezentau datoriile salariale şi 160 mii lei reprezenta suma datorată bugetului de stat.

Cine beneficiază de programul „Cald în casă”?

 De sprijinul oferit de municipalitate prin programul „Cald în casă” vor beneficia doar familiile şi persoanele singure care au utilizat serviciile societăţii Energoterm în sezonul rece noiembrie 2024 – martie 2025 şi care erau branşate la sistemul centralizat la sfârşitul lunii aprilie. Mai mult, familiile şi persoanele singure nu trebuie să deţină bunuri ce conduc la excluderea acordării venitului minim de incluziune. Este vorba despre alte locuinţe în afara celei de domiciliu, precum şi terenuri aflate în intravilan cu suprafaţa de peste 1.200 mp în zona urbană şi 2.500 mp în zona rurală. De asemenea, nici deţinătorii de anumite bunuri mobile nu vor putea beneficia de ajutoare. Aici sunt incluse persoanele care deţin mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de zece ani, un autovehicul cu o vechime mai mică de zece ani cu excepţia celor utilizate pentru persoanele cu dizabilităţi, şalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcaţiuni cu excepţia celor necesare pentru transport în cazul în care persoanele locuiesc în aria Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. De asemenea, ajutorul nu va fi acordat dacă cel puţin unul dintre membrii familiei deţine conturi sau depozite bancare a căror sumă este de trei ori mai mare faţă de valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.

Astfel, pentru familii, ajutorul se acordă în funcţie de venitul net pe membru de familie după cum urmează: în valoare de 7.000 lei pentru familiile al căror venit net/membru de familie este de până la 1.386 lei, în valoare de 4.000 lei pentru familiile al căror venit net/membru de familie este de până la 1.500 lei şi în valoare de 2.000 lei pentru familiile al căror venit net/membru de familie este de până la 2.000 lei. Pentru persoanele singure, ajutorul se acordă în funcţie de venitul net după cum urmează: în valoare de 7.000 lei pentru persoanele singure al căror venit este de până la 2.053 lei, în valoare de 4.000 lei pentru persoanele singure al căror venit este de până la 3.500 lei şi în valoare de 2.000 lei pentru persoanele singure al căror venit este de până la 4.000 lei.

Dreptul la ajutorul financiar va fi acordat pe baza unei cereri însoţite de documentele necesare. Verificarea datelor se realizează prin anchetă socială de către Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea.

Societatea Energoterm SA înregistra 4.673 de beneficiari persoane fizice, 1.649 asociaţii/apartamente, 134 agenţi economici, 37 case, 11 instituţii publice şi 9 unităţi de învăţământ.