Lucrările de amenajare a noii instalaţii de producere a agentului termic a societăţii Energoterm vor începe în circa o săptămână. Este vorba de montarea celor trei cazane care vor înlocui vechiul Cazanul de Apă Fierbinte (CAF). Instalaţia va fi montată în proximitatea vechiului CAF care se află pe un teren al societăţii Alum SA.

În acest sens consilierii locali au votat, marţi, în cadrul unei şedinţe de îndată, un proiect de hotărâre privind constituirea unui drept de superficie cu titlu oneros în favoarea municipiului Tulcea asupra unui teren în suprafaţă de 578 mp, aflat în proprietatea societăţii Alum în vederea realizării obiectivului de investiţii „Reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu energie termică a Municipiului Tulcea” prin edificarea unei hale noi în care se vor instala noi surse de producere a energiei termice.

„Vechiul CAF era amplasat pe un teren al societăţii Alum SA. Am venit cu un proiect de înlocuire a sursei de încălzire a CAF cu o soluţie nouă pe trei cazane mai mici. Acestea se amplasează tot pe terenul Alum în vecinătatea vechiului CAF şi datorită acestui fapt se măreşte puţin suprafaţa pe care ne-o dă cu superficie Alum. Vechiul CAF este dezafectat, dar ca şi construcţie rămâne pe poziţie. În urma acestei hotărâri vom semna zilele următoare la notariat contractul de superficie, care este ultima piesă dintr-un puzzle pentru a avea autorizaţia de construire. După obţinerea autorizaţiei vor începe imediat lucrările, contractul fiind atribuit. Lucrările vor începe în circa o săptămână”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi, iniţiatorul proiectului.

Lucrările de demolare a vechiului CAF vor începe anul viitor, în prezent acesta fiind dezafectat.

„Urmează ca anul viitor să îl demolăm, deoarece acum nu aveam timpul necesar atât construcţiei cât şi demolării pentru că sunt în proximitate”, a precizat directorul Energoterm, Răzvan Teodoru.

Cazanul de Apă Fierbinte al Energoterm este unul dintre factorii care generează societăţii cele mai mari pierderi, fiind supradimensionat prin raportare la numărul actual de consumatori. Acesta va fi înlocuit cu alte trei cazane ce vor avea un consum mai mic.

În luna iulie Primăria Tulcea a semnat contractul de achiziţie a proiectului tehnic şi execuţiei pentru înlocuirea CAF-ului cu o instalaţie nouă de producere a agentului termic.

Contractul a fost adjudecat de Baltur Sib SRL din Sibiu pentru suma de 7.998.000 lei. Cazanul de apă fierbinte existent, care datează din 2004, de capacitate de 50 Gcal/h, va fi înlocuit cu 3 cazane care însumează 20 MW. Termenul de finalizare şi punere în funcţiune a instalaţiei este 1 noiembrie.

Unul dintre avantajele înlocuirii CAF-ului este că nu va mai fi necesară achiziţia de certificate verzi, acest aspect generând o economie de 1 milion de euro anual.

Energoterm mai are în prezent circa 7.000 de abonaţi, din care aproximativ 3.300 la Cazanul de Apă Fierbinte, iar tulcenii vor în continuare să renunţe la serviciile furnizorului. Un număr de 410 cereri de debranşare au fost depuse la Energoterm anul acesta.

Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.

Primăria Tulcea mai are în derulare un proiect de modernizare a centralelor termice de cartier, care se află în procedură de licitaţie.