Multe treceri de pietoni din diferite zone ale municipiului vor fi curând gestionate de semafoare moderne, cu temporizare, care vor permite pietonilor să traverseze strada în condiţii de siguranţă sporite.

De câteva zile în municipiul Tulcea au fost instalaţi stâlpi de semafor cu buton dar şi semafoare suspendate care vor indica şoferilor când să oprească şi cât mai au de aşteptat pentru a permite trecerea pietonilor.

Acestea urmează să fie puse în funcţiune, cel mai probabil, până la finele acestui an. De asemenea, trei intersecţii din oraş urmează să fie şi ele semaforizate.

Montarea acestor semafoare are ca scop atât creşterea siguranţei pietonilor, cât şi fluidizarea traficului, pentru că un număr mare de oameni care trec strada la scurt timp unul după celălalt, fără a aştepta deloc, mergând doar pe ideea că şoferii trebuie să le dea prioritate, blochează traficul.

Tocmai de aceea, pentru a nu încurca traficul rutier cu prea multe traversări consecutive, butonul de acţionare a semaforului pentru pietoni nu va permite o nouă comandă decât după un anumit interval de timp scurs de la o activare anterioară. În lipsa unor solicitări înregistrate din partea pietonilor de a traversa strada, şoferii au undă verde să circule, nu ca la semafoarele clasice, care funcţionează pe baza unor timpi prestabiliţi.

Noile semafoare cu buton sunt amplasate, iar unele urmează să fie instalate, în zone precum: Liceul Tehnologic Agricol „Nicolae Cornăţeanu” Tulcea, pe Strada Babadag (la restaurantul Trident), la Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”, la Sala Polivalentă, pe Strada Spitalului, Strada 1848 etc. De asemenea, cele deja existente vor fi schimbate.

Totodată, intersecţiile Gavrilov Corneliu cu I.L. Caragiale, Eternităţii cu Neptun şi Rezervorului cu Babadag vor fi şi ele semaforizate.

„Acest demers face parte dintr-un proiect mai amplu prin care a fost construit depoul la STP. Proiectul mai are şi componenta aceasta de montare de semafoare, dar şi amplasarea unor noi staţii de călători. Vorbim despre două tipuri de semafoare, şi anume cele pentru pietoni, din acelea cu buton, cum avem pe Strada Spitalului, şi intersecţii semaforizate pentru autoturisme şi pietoni. S-au instalat semafoare cu buton pentru pietoni la Liceul <<Nicolae Cornăţeanu>>, la Sala Polivalentă, Piaţa Veche, pe Babadag la restaurant Trident, la Şcoala <<Elena Doamna>>. De asemenea, vor mai fi la intersecţia străzii Spitalului cu 1848, pe Isaccei cu Constructorilor (nu s-a montat, fiind în analiză), pe Strada Isaccei cu Unirii se reface trecerea veche, iar la magazinul Winmarkt se montează semafoare noi. Tot pe Babadag, dar la intersecţie cu Rezervorului, se va face intersecţie semaforizată, precum şi pe Gavrilov cu Caragiale şi pe Eternităţii cu Neptun”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Tulcea, George Şinghi.

Semafoarele cu buton au fost montate în zonele menţionate pentru fluidizarea traficului rutier.

„În principal zonele au fost stabilite împreună cu proiectantul şi poliţia rutieră pentru fluidizarea traficului. Ele tehnic sunt gata, dar cel mai probabil le vom pune în funcţiune odată cu asfaltarea străzilor şi refacerea marcajului. Ele sunt planificate pentru anul acesta. Până la finalul anului este posibil să fie puse toate în funcţiune”, ne-a spus George Şinghi.

Proiectul este unul mai amplu şi include, totodată,  montarea a 29 de staţii de călători noi, pe străzile Isaccei, 1848, Spitalului, Babadag, Gavrilov Corneliu, Eternităţii, Păcii, Plugari, Piaţa Sfântu Gheorghe şi Tabăra Bididia.

„Este vorba despre un proiect mare care are trei componente. Prima presupune achiziţionarea de autobuze electrice, iar a doua reabilitarea străzilor Mahmudiei, Eternităţii, Isaccei şi Babadag, care este în desfăşurare. De asemenea, a treia are, la rândul ei, mai multe componente, pentru că este vorba despre construirea depoului, plus semafoare, înlocuirea staţiilor de autobuz, sistem de management al traficului şi multe aplicaţii IT de monitorizare pentru călători. Este destul de complex tot proiectul”, a precizat viceprimarul municipiului Tulcea.

Acest proiect presupune construirea unui depou structurat în clădirea de sine stătătoare, pentru garare, încărcare, mentenanţă, dimensionat pentru 20 autobuze electrice, o clădire de birouri cu dispecerat, o spălătorie şi înfiinţarea şi reabilitarea a 29 de staţii intermediare de călători. Dintre acestea, 10 staţii vor fi nou construite şi 19 staţii vor fi reabilitate, pentru cinci trasee de transport public cu autobuze nepoluante, staţii intermediare de călători dotate cu automate bilete TVM e-ticketing, panouri de informare configurate cu locuri de stat jos şi locuri pentru andocare biciclete. De asemenea, vor fi amplasate şi racordate la reţea 20 de staţii de încărcare lente şi cinci staţii de încărcare rapide, în funcţie de prevederile A.T.R.