Testarea pentru COVID-19 este începând de ieri posibilă şi la Tulcea. Laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare din municipiu a fost adaptat pentru a efectua aceste teste. S-a instalat un filtru separat pentru specialiştii care vor lucra cu aceste teste fiind asigurate condiţiile de biosecuritate maximă. Aparatul Real Time-PCR poate procesa până la 100 de probe pe zi.
„Sigur că nu ne dorim să fie cazul să efectuăm aceste testări, nimeni nu-şi doreşte acest lucru. Dar ideea este că dacă vom avea persoane suspecte de COVID-19, acestea vor putea fi testate aici, la Tulcea. Astăzi s-au făcut primele probe. Toate testele efectuate astăzi (n.r. – ieri) în prima zi de testare pentru COVID-19 la Tulcea au ieşit negative. În zilele ce urmează, se testează persoanele simptomatice în paralel cu personalul medical din prima linie. Să ne ajute Dumnezeu să iasă în continuare toate aceste teste negative. Ţin să mulţumesc SJU Tulcea, celor de la Direcţia Sanitară Veterinară, decidenţilor de la nivel guvernamental, conducerii MAI şi a Ministerului Sănătăţii. Dar, aşa cum am mai spus, esenţial pentru a-i ajuta acum pe medici este să dăm dovadă cu toţii de responsabilitate, să stăm acasă”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.
Pentru ca aceste testări COVID-19 să poată fi făcute la Laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a avut o serie de discuţii cu factori de decizie la nivel central, inclusiv cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Rezultatul acestui demers este că Ministerul Sănătăţii a in-clus şi laboratorul Direcţiei Veterinare Tulcea pe lista unităţilor autorizate să efectueze teste COVID-19.
Efectuarea testelor pentru COVID-19 la Tulcea este esenţială pentru siguranţa tulcenilor şi foarte importantă în lupta pe care autorităţile o poartă cu noul coronavirus. Până la activarea acestui laborator de la Direcţia Veterinară pentru testările COVID-19, probele prelevate de la tulceni suspecţi de infectarea cu noul tip de coronavirus erau trimise la Constanţa pentru analiză.
Toate cheltuielile pentru filtrul special şi adaptarea laboratorului la criteriile de biosecuritate au fost suportate din bugetul Consiliului Judeţean Tulcea.
Amintim că din bugetul Consiliului Judeţean Tulcea dar şi din cel al Spitalului Judeţean de Urgenţă s-au alocat sumele necesare pentru achiziţionarea a 13 ventilatoare mecanice, kituri şi echipamente necesare, precum şi pentru achiziţionarea unui aparat pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.