Din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus, organizarea alegerilor locale ar putea avea loc în această toamnă, însă un alt scenariu luat în calcul este organizarea alegerilor locale în primăvara anului 2021.
Liderii partidelor politice din Tulcea au păreri împărţite, unii susţinând exercitarea votului în sistem electronic, alţii fiind de părere că prezentarea cetăţeanului în secţiile de vot a devenit o tradiţie în rândul românilor.
Horia Teodorescu, preşedintele PSD Tulcea, nu crede că electoratul român este pregătit pentru votul electronic.
„Din punctul meu de vedere, chiar dacă alegerile s-ar organiza în septembrie, noiembrie sau decembrie, cred că ele ar trebui să se ţină în mod real, aşa cum a fost până acum, terminând cu posibilitatea votului electronic, prin corespondenţă şi alte găselniţe. Nu cred că electoratul român este pregătit pentru votul electronic. Cred că românul este învăţat istoric să vină la urnă şi în intimitatea lui să îşi manifeste votul”, ne-a declarat preşedintele PSD Tulcea.
În ceea ce priveşte data alegerilor, preşedintele spune că acestea ar putea avea loc în luna septembrie, iar posibilitatea extinderii votului pe mai multe zile ar crea suspiciuni de fraudă.
„Data alegerilor cred că este o decizie a celor care analizează oportunităţile electorale şi mă refer la toate partidele politice care depăşesc pragul electoral. Va fi o decizie în consens pentru a nu dezavantaja pe cineva. Dacă gândim strict politic, cred că decidenţii vor alege fiecare astfel încât data alegerilor să fie în avantajul uneia dintre părţi, mă refer la partidele mari PSD şi PNL. Eu nu cred că alegerile vor avea loc în septembrie, ci că se vor duce pe un termen mai lung şi nici nu le văd oportune mai devreme ţinând cont că sunt destule complicaţii la nivel naţional atât cu pandemia de COVID-19 cât şi cu anul şcolar. Eu cred că alegerile locale ar fi potrivite în octombrie sau noiembrie, luând în calcul date pe care nu le am la dispoziţie privind evoluţia pandemiei. Dacă vorbim de votul din fiecare judeţ al ţării, eu cred că o zi i-ar ajunge românului. De obicei, românul, când venea ziua votului, ştia că vine acea zi şi se ducea să îşi exprime votul dimineaţă, la prânz sau seara în funcţie de vârstă. Extinderea pe mai multe zile cred că nu creează decât suspiciuni de fraudă, influenţări ale votului, nedorite de nimeni. Se pot dubla secţiile de votare într-o localitate sau alte modalităţi pentru a nu se crea aglomerări. Cred că este suficient o zi de vot şi cred că se pot respecta normele privind distanţarea socială”, a precizat preşedintele Teodorescu.
Şi Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, spune că cea mai bună soluţie este votul în secţii, România nefiind capabilă în prezent de organizarea unui vot electronic.
„La momentul actual, România nu poate fi capabilă să voteze electronic. Mulţi cetăţeni nu ar putea vota pentru că nu device-uri, nu ştiu să le folosească, nu există internet în foarte multe zone ale ţării, iar un segment important al populaţiei nu ar avea acces la cunoştinţe de IT. Foarte puţine ţări care sunt dezvoltate au trecut la votul electronic şi nu la lucruri aşa de importante cum ar fi alegerea unui primar. Poate fi găsită o formulă în care unii să voteze online, dar este foarte greu de stăpânit la momentul actual, trebuie făcute teste, studii aprofundate care durează. Cred că cea mai bună soluţie este alegerea în mod fizic şi cred că poate fi luată în calcul votarea pe mai multe zile, dar şi acest lucru este destul de greu. Ar funcţiona cu o programare a cetăţenilor în ordine alfabetică în aşa fel încât să nu existe aglomerări la secţiile de votare. Eu îmi doresc cel mai mult ca numărul îmbolnăvirilor să scadă şi să ajungă la zero pentru a se putea organiza alegeri fără probleme”, a spus preşedintele PNL Tulcea.
Victor Tarhon, preşedintele PMP Tulcea, este susţinătorul votului electronic dar nu şi a suprapunerii alegerilor.
„În ceea ce ne priveşte, suntem susţinătorii votului electronic şi am fost principalii susţinători pentru votul electronic care s-a şi aplicat la ultimele alegeri în cazul diasporei. Desfăşurarea votului pe mai multe zile se poate rea-liza doar în situaţii foarte bine definite. Sperăm să depăşim acest moment şi să intrăm în normalitate, să avem alegeri locale în acest an în luna septembrie. Nu sunt de acord cu suprapunerea lor, deoarece sunt două exerciţii electorale cu mize total diferite şi nu ar trebui depreciat rezultatul. În ultima duminică din septembrie ar fi foarte bine să se organizeze alegerile locale şi la termen alegerile generale şi încheiem un an foarte greu din mai multe puncte de vedere, dar măcar avem aleşi locali şi pentru Parlamentul României”, a declarat preşedintele PMP Tulcea.
Marius Tudorie, preşedintele ALDE Tulcea, este de părere că votul electronic lasă loc de interpretări.
„Pe noi ne avantajează ca data alegerilor să fie cât mai târzie. Cu cât avem mai mult timp să lucrăm, cu atât e mai bine pentru noi. Votul electronic cred că poate fi o soluţie în cazul în care pandemia nu va dispărea în totalitate, în caz contrar, votul electronic lasă loc de interpretări şi suspiciuni în privinţa corectitudinii. Votul pe mai multe zile ne-a demonstrat că nu se întâmplă nimic spectaculos, în sensul că s-ar prezenta mai mulţi votanţi, dar pe de altă parte dacă este necesar ar trebui aplicat”, a subliniat preşedintele ALDE Tulcea.
Eugen Terente, preşedintele USR Tulcea, a menţionat faptul că partidul a propus introducerea votului electronic la distanţă pentru toate tipurile de alegeri.
„În contextul actualei epidemii de COVID-19, Uniunea Salvaţi România a făcut o serie de solicitări şi propuneri, începând cu solicitarea ca alegerile locale să se desfăşoare separat de alegerile parlamentare şi continuând cu pro-punerea de a fi adoptate măsuri pentru facilitarea votului românilor din ţară şi din străinătate. Noi am propus ca procedura votului prin corespondenţă să fie îmbunătăţită şi aplicată extins, astfel încât votul prin corespondenţă să fie o alternativă sigură la votul clasic. De asemenea, am propus să fie introdus votul electronic la distanţă pentru toate tipurile de alegeri, locale, generale, europarlamentare şi prezidenţiale. Proiectele de lege în acest sens sunt deja depuse în Parlament de luni bune, dar sunt blocate de majoritatea controlată de PSD. Din păcate, nici PNL şi nici PSD nu au dovedit până acum că îşi doresc într-adevăr măsuri care să aducă cât mai mulţi oameni la vot, pentru că vor să-şi menţină în funcţii actualii primari”, a declarat preşedintele USR Tulcea.
Preşedintele Eugen Terente susţine că adoptarea unor astfel de măsuri ar asigura un flux redus de persoane în secţiile de vot şi o scădere a riscului de infectare cu noul coronavirus.
„În plus, ar da posibilitatea unui număr mai mare de români să-şi exercite dreptul de vot. Siguranţa cetăţenilor este o prioritate pentru Uniunea Salvaţi România, ca dovadă faptul că, încă de la primele semne ale extinderii pandemiei în România, am decis să anulăm toate activităţile publice de precampanie. Sperăm să se clarifice cât mai curând problema datei organizării alegerilor locale şi alegerilor parlamentare şi ca Executivul să ia toate măsurile de siguranţă pentru o bună desfăşurare a procesului electoral şi pentru protejarea cetăţenilor”, a mai spus preşedintele USR Tulcea.
Marian Machedon, preşedintele PLUS Tulcea, este de părere că aşa cum învăţământul s-a adaptat metodelor electronice, aşa se poate întâmpla şi cu sistemul de vot.
„Ar trebui discutate şi alte metode de vot, electronic sau prin corespondenţă, aşa cum a fost la alegerile precedente în diaspora. Cred că cel mai bun exemplu este învăţământul, care până acum era foarte refractar asupra metodelor electronice, însă în ultimele două luni s-a adaptat la metode noi. Acest lucru se poate întâmpla şi cu sistemul de votare. Cel mai important lucru este ca tot ce se propune să fie discutat la modul participativ să fie implicate toate partidele”, a spus preşedintele PLUS Tulcea.
Ştefana Zibileanu, preşedintele PRO România Filiala Tulcea, vede potrivită desfăşurarea votului pe mai multe zile.
„În această perioadă de stare de urgenţă nu am avut activitate politică absolut deloc pentru că prioritară este sănătatea. Dacă alegerile ar avea loc în acest an, le-aş vedea pe mai multe zile, dar nu ştim ce va fi în lunile septembrie-octombrie, pentru că se vorbeşte de al doilea val al pandemiei. În ceea ce priveşte votul electronic, mulţi oameni de la sate nu au posibilitatea”, a precizat preşedintele PRO România Filiala Tulcea.
Parlamentul a decis miercurea trecută că ne putem alege primarul în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă.
Luna trecută, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat un proiect de lege prin care sunt prelungite mandatele în curs ale primarilor şi celorlalţi aleşi locali cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă. Totodată, proiectul prevede ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege de către Parlament.