Primăria Tulcea va depune o cerere de finanţare pentru a obţine fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în municipiu.
În prima sesiune de la finalul acestui an, municipiul Tulcea nu a fost eligibil deoarece prin contractul de delegare către Tulcea Gaz doar această societate poate realiza extinderea reţelelor în oraş. Astfel, este aproape imposibilă extinderea în zonele de case unde costurile operatorului privat nu pot fi amortizate.
„Tulcea Gaz are delegat serviciul pe mai mulţi ani, iar la final de concesiuni tot ce au investit rămâne în patrimoniul municipiului. Tulcea Gaz, fiind operator privat, îşi face în fiecare an un calcul până unde poate să investească, şi de regulă se duc acolo unde sunt consumatori mulţi, în mare parte la blocuri. În zonele de case evită să se ducă. De exemplu, în cazul unor străzi precum Orizontului sau Alexandru cel Bun nu se duc pentru că nu îşi recuperează investiţia”, ne-a declarat primarul municipiului, Ştefan Ilie.
În luna iunie a anului viitor se vor crea premizele pentru modificarea Ghidului pentru Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale. La solicitarea primarilor de municipii care nu au putut accesa în această sesiune ghidul de finanţare s-a luat decizia ca la următoarea sesiune şi autorităţile cu serviciu delegat să poată depune cerere de finanţare şi studii pentru extindere.
„Am fost la minister, am adunat alte primării care sunt în situaţia noastră, inclusiv municipiul Bucureşti, şi am cerut modificarea Ghidului pentru Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale pentru a putea depune cerere şi primăriile care au delegat serviciul acesta. Primăria nu urmăreşte obţinerea unui profit, ci obţinerea unui confort pentru cetăţean. Primăria nu recuperează bani când face terenuri de sport sau străzi, ci creşte confortul pentru cetăţeni. Fiind modificat ghidul, Primăria Tulcea depune proiect şi ia în calcul toate străzile”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Pentru extinderea reţelelor de gaze naturale în municipiu, primăria are nevoie de circa 5-7 milioane de euro.
„Va exista o sumă pe care o vom obţine, după care vom scoate la licitaţie şi vom executa lucrarea. Estimăm că avem nevoie de circa 5-7 milioane de euro. După punerea în funcţiune a lucrării, aceasta se predă spre exploatare către Tulcea Gaz şi ne reveni la final de concesiune. Oamenii mă întreabă în cât timp vor beneficia de astfel de reţele, dar nu pot să le dau un răspuns corect. Dacă primăria nu depune proiectul şi nu va face extinderea, niciodată nu vom avea gaze în unele zone ale oraşului”, a subliniat Ştefan Ilie.
Primăria Tulcea a transmis către Tulcea Gaz intenţia Municipiului Tulcea de a depune cerere de finanţare în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile şi a solicitat punerea la dispoziţie a mai multor informaţii precum planul reţelelor existente, situaţiile branşamentelor şi a străzilor care sunt parţial branşate, capacităţile tehnice existente şi dacă sistemul existent permite, din punct de vedere tehnic preluarea de branşamente noi. Termenul transmis de primărie către Tulcea Gaz în vederea obţinerii unui răspuns la solicitare este 7 ianuarie 2021.
În luna noiembrie a acestui an, Tulcea Gaz asigura serviciul de distribuţie a gazelor naturale pentru un număr de circa 14.600 de clienţi casnici şi noncasnici din municipiul Tulcea, potrivit unei adrese semnată de directorul general al societăţii, ing. Ion Emil Dragomir.
Extinderea sistemului de distribuţie în municipiul Tulcea se realizează în acord cu planurile de investiţii anuale, aprobate de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Pentru anul 2021, termenul de transmitere este de 1 februarie.