Tragedia bebeluşului din Suceava care a murit după ce a fost botezat prin scufundare completă în cristelniţă readuce în discuţie această practică. Unii preoţi au sugerat chiar că Biserica Ortodoxă Română, la nivel superior, să analizeze cazurile de accidente şi deces ale copiilor botezaţi în decursul timpului, astfel încât botezarea prin turnarea apei să devină regulă, nu excepţie.
Preotul Neculai Justinian, director la Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, spune că această tragedie s-ar fi putut evita, dacă se făcea excepţie de la regula scufundării în totalitate, în cristelniţă.
“Este dureros ceea ce s-a întâmplat. Dacă preotul ştia, bineînţeles că putea să evite această tragedie. Regula este prin afundare, dar dacă era preotul puţin mai atent şi ştia că acest copil era născut prematur se putea evita această tragedie. Se poate înlocui afundarea copilului în cristelniţă, în situaţii excepţionale, când este copilaşul bolnav, cum a fost în acest caz. Putea să-l ţină afundat până la gât şi cu mâna îi turna apă pe căpuşor. Eu tind să cred că a fost o greşeală a preotului, trebuiau întrebaţi părinţii, mai ales că cel mic avea o lună şi jumătate. De obicei, trebuie să ţinem cont de situaţiile de la faţa locului, să întrebi părinţii dacă copilaşul are vreo problemă de sănătate şi cum se simte. În cazuri mai delicate, unde copilaşul e firav, poţi să-i faci botezul în casa lui, pentru a nu-l mai scoate în frig. În biserică sunt 15 grade, acasă la el sunt 27 de grade. E foarte dureros, numai în pielea părinţilor să nu te afli. Cine zice că biserica este înverşunată, şi numai prin afundare trebuie făcut botezul, se înşeală. Întotdeauna pot exista excepţii de la regulă. Eu ca director le spun copiilor că vor deveni preoţi şi trebuie să fie foarte atenţi şi să comunice cu părinţii”, ne-a declarat directorul Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Casian”, preotul Neculai Justinian.
La polul opus, se află preoţi care consideră că nu practica botezului este vina, ci execuţia ei.
“Nu sunt în măsură să comentez dacă este bine să se schimbe practica sau nu. Nu este un lucru nici măcar rar întâlnit ca un copilaş să moară în urma botezului, ci este un accident, s-a întâmplat unul la câte sute de mii de copii au fost botezaţi. Nu ştim dacă este vorba despre tehnica botezului sau alte circumstanţe care au avut loc acolo. S-ar putea evita o astfel de tragedie. Sunt convins că trebuie foarte multă atenţie la săvârşirea botezului, dar nu în sensul schimbării practicii, ci executării ei. Nu cred că schimbarea practicii botezului ar rezolva ceva, deoarece nu se întâmplă frecvent astfel de tragedii”, ne-a declarat parohul bisericii Sf. Gheorghe, preotul Ionuţ Grosu.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.