Lucrările de reabilitare a străzilor Iuliu Maniu şi Griviţei din municipiul Tulcea se află în curs de derulare, administraţia locală pregătindu-se şi pentru reabilitarea a 30 de kilometri de artere principale şi secundare, a spus viceprimarul George Şinghi, în cadrul conferinţei de presă de joi, atunci când a prezentat situaţia proiectelor derulate de primărie.
„Proiectele care au mers mai bine în trecut şi pe care le vom continua sunt cele din fonduri guvernamentale pe PNDL. Aici pot să amintesc diverse proiecte de reţele de canalizare şi de reabilitare a sistemelor rutiere care sunt în lucru. Proiectele care s-au finalizat cuprind străzile Spitalului, Sabinelor, Mircea Vodă, Viitorului. Cele care se află în lucru sunt Griviţei, Iuliu Maniu care a început zilele trecute şi urmează strada Mărăşeşti. De asemenea, am iniţiat reabilitarea a 30 de km de artere principale şi secundare. Este vorba de o reabilitare ce pleacă de la reţelele de apă, canalizare, ape meteorice, canalizaţie care înseamnă îngroparea tuturor cablurilor de telefonie şi electrice în subteran, până la asfaltare”, a declarat viceprimarul George Şinghi.
Lucrările de reabilitare a străzii Iuliu Maniu au un termen de execuţie de 6 luni şi se lucrează pe tronsoane pentru a minimiza disconfortul în zonă. Concomitent, Aquaserv desfăşoară lucrări de reabilitare a reţelelor şi branşamentelor vechi.
Viceprimarul Şinghi a menţionat faptul că atunci când noua echipă a preluat conducerea administraţiei locale, doar patru proiecte pe fonduri europene se aflau în fază de execuţie.
„Am găsit foarte puţine proiecte în stadii avansate şi foarte multe în stadii incipiente. În fază de execuţie pe fonduri europene este proiectul de pe malul Lacului Ciuperca de reamenajare a unei porţiuni, Grădiniţa 13 care este în execuţie şi două proiecte pe formare profesională contractate prin DAPS”, a spus George Şinghi.
Tot pe fonduri europene, viceprimarul Şinghi a subliniat faptul că se pregătesc proiecte de amploare, precum includerea ru-tei Drumului Expres astfel încât să avantajeze municipiul Tulcea.
„Pe partea de fonduri europene am iniţiat noi discuţii. Sunt proiecte mari de nivel naţional, cum ar fi Drumul Expres Tulcea-Brăila-Constanţa care este în faza de studiu de fezabilitate şi putem face lobby astfel încât ruta acestui drum să avantajeze municipiul cât mai mult”, a subliniat viceprimarul Şinghi.
Acesta a amintit de proiectul de extindere a reţelei de gaze şi de cel de preluare a apelor pluviale care ar putea fi scos la execuţie la sfârşitul acestei luni.
„Un proiect mare este cel de extindere a reţelei de gaze. Suntem în faza de pregătire a proiectului, colaborăm cu Tulcea Gaz şi stabilim rutele şi străzile noi pe care vom extinde reţeaua de gaze. Un alt proiect important este cel de preluare a apelor meteorice, pe care l-am găsit blocat şi în litigii pe care le-am rezolvat. La sfârşitul acestei luni încercăm să scoatem la execuţie acest proiect pentru că termenul de finalizare este decembrie 2022″, a afirmat viceprimarul.
Potrivit sursei citate, municipalitatea mai are în pregătire proiecte privind un parc industrial în municipiu, centru expoziţional, proiecte de reabilitare a unor parcuri mari precum Victoria, Parcul Personalităţilor, Grădina de Vară şi Orăşelul Copiilor zona de tobogan. Nu în ultimul rând, mai sunt luate în calcul locaţii precum strada Gloriei şi Monumentul şi parcări, cum ar fi cea de la sindicate.
Autorităţile au reiterat demersurile iniţiate pentru includerea judeţului Tulcea în Programul Operaţional de Tranziţie Justă şi parteneriatul cu Muzeul Naţional de Istorie pentru promovarea unui proiect de revitalizare şi punere în valoare a turismului istoric.