„Nu s-a realizat o negociere care presupune câştigul ambelor părţi”
Comisarul-şef de poliţie Lucian Ţugui, fostul negociator al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Tulcea, aflat în prezent la pensie, remarcă erori în ceea ce priveşte intervenţia oamenilor legii la tragedia de la Oneşti.
Doi muncitori care renovau un apartament în Bacău au fost omorâţi, luni seara, de fostul proprietar, la capătul a mai bine de 6 ore în care Poliţia a încercat să negocieze cu el. Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartamentul unde agresorul a ţinut cei doi bărbaţi ostatici, dar era deja prea târziu pentru una dintre victime, de 52 de ani. Celălalt, un bărbat de 36 de ani, a fost luat în stare critică, în stop cardio-respirator şi dus la spital, unde a murit.
Lucian Ţugui, fostul negociator din cadrul IPJ Tulcea, spune că nu s-a făcut o evaluare a situaţiei şi nu s-a realizat o negociere care presupune câştigul ambelor părţi.
„În primul rând este vorba despre o stare latentă care se derula de mulţi ani, o nemulţumire a agresorului care nu prea a fost luat în considerare, ceea ce a dus la aceste evenimente tragice. Din punctul meu de vedere, acesta a acumulat de-a lungul timpului anumite frustrări şi chiar şi-a arătat intenţia clară de a produce evenimente de acest gen. Am observat că la un moment dat agresorul a cerut ceva. Eu m-am bazat întotdeauna pe solicitările celui cu care negociam. În momentul în care solicită ceva, este cert că vrea să deruleze un dialog şi urmăreşte un final care să nu fie tragic. Pe acest lucru aş fi marjat, să îi aduc o parte dintre elementele pe care le-a cerut şi i-aş fi introdus în dialog pe cei din familie, persoanele apropiate. Din punctul meu de vedere, nu s-a făcut o evaluare a situaţiei foarte amănunţit şi nu s-a realizat o negociere care presupune ca ambele părţi să câştige ceva. Agresorul a cerut nişte lucruri care puteau să îi fie date şi nu le-a primit”, ne-a declarat Lucian Ţugui.
În ceea ce priveşte negocierea cu agresorul, aceasta se face de către o singură parte, o echipă sau o singură persoană, susţine Lucian Ţugui.
„Am văzut că unul dintre ofiţerii cu funcţie de conducere a iniţiat negocierea şi din start aici este greşeala. Consider că trebuie folosită o echipă de negociatori sau doar o singură persoană, pentru că subiectul cu care negociezi devine bulversat şi dacă este destul de inteligent ştie să întoarcă lucrurile în favoarea lui. Poate să mizeze pe faptul că primul negociator i-a spus ceva, iar al doilea cu totul altceva. Am observat că nu s-a realizat o negociere, ci doar un dialog într-un anumit tempo pe care bănuiesc că l-a impus agresorul. Intervenţia echipelor SAS nu ştiu dacă a fost la timpul oportun. Se intervine fie de prima dată, şi se elimină potenţialul pericol, ori se aşteaptă ca negociatorul să termine dialogul şi se intervine atunci”, a precizat Lucian Ţugui.
De-a lungul carierei sale de negociator, Lucian Ţugui a participat la circa 65 de intervenţii dintre care două cu ostatici.
„Am avut două situaţii cu ostatici, una în 2005 şi a doua acum circa 3 ani, total diferite de acest caz. Toate cele aproximativ 65 de intervenţii pe care le-am avut s-au finalizat cu bine. Nu am avut astfel de situaţii care cred că m-ar fi marcat toată viaţa. Prima situaţie a fost la Agighiol, atunci când un tânăr se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi i-a oprit pe cei care se aflau în bar, spunând că îi ia ostatici. Am reuşit să îl fac să iasă afară din incintă, iar atunci aveam doi colegi de la SAS în ambele părţi, pe care nu îi vedea, şi care l-au imobilizat imediat. Al doilea caz a fost pe faleză, la fostul Rolion, când un tânăr s-a tăiat cu nişte cioburi. Lângă el se afla un alt tânăr, iar situaţia era foarte incertă. Când nu ştii situaţia exactă, trebuie în primul rând să extragi persoana care nu este implicată în eveniment, pentru a-i oferi protecţie. Acesta a fost primul lucru pe care l-am făcut, apoi am negociat cu tânărul şi s-a liniştit”, a relatat Ţugui.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.