Prefectul Marcel Ivanov: „Situaţia mi se pare mult mai gravă faţă de cum mă aşteptam”
Problema colectării deşeurilor de pe raza comunelor din judeţul Tulcea de către operatorul JT Grup, dar şi aspecte legislative privind autoritatea competentă să verifice agentul economic au fost ridicate ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.
„Primăriile se plâng că au probleme cu firma de colectare. Cred că 80% din cei care sunt în contract cu JT Grup s-au plâns că au mari probleme şi că nu îi ascultă nimeni. În numărul de controale pe care dumneavoastră îl stabiliţi prin planul iniţial la început de an, cred că ar trebui să vă aplecaţi mai mult pe parte de UAT-uri, cum sunt colectate deşeurile de această firmă, deoarece nu prea îşi face treaba. Foarte mulţi sunt supăraţi că au fost prinşi în acest program, şi îl dădeau exemplu pe primarul de la Murighiol, care a ştiut să gestioneze foarte bine situaţia, şi a rămas cu serviciul în cadrul UAT-ului. JT Grup trebuie să înţeleagă că dacă şi-a dorit acest contract, prin care au fost prinşi toţi primarii şi comunităţile, este necesar să îşi facă treaba”, a declarat subprefectul judeţului Carmen Caloianu.
Reprezentanta Comisariatului Judeţean Tulcea al Gărzii Naţionale de Mediu, comisar Georgeta Gina Topal, a explicat faptul că în prezent competenţa de verificare a JT Grup este la Comisariatul RBDD.
„Noi am făcut controale la JT Grup până să obţină autorizaţie de la ARBDD. Acum fiind pe două zone de competenţă, ARBDD şi partea de terasă a judeţului, competenţa de verificare a JT Grup este la Comisariatul RBDD. Noi am făcut corespondenţă cu Comisariatul General de la Garda de Mediu şi ni s-a spus concret că cei care au competenţă într-o autorizaţie emisă de ARBDD este CRBDD. Noi verificăm relaţia UAT-ADI Deşeuri până la partea de predare şi zona de depozitare, respectiv Mihai Bravu şi Ecorec”, a precizat comisar Georgeta Gina Topal.
La rândul său, şef Serviciu Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea, Elena Micu, a menţionat faptul că APM a contestat la Ministerul Mediului autorizaţia de funcţionare a JT Grup emisă de ARBDD.
„În Legea Mediului este specificat că activităţile care se desfăşoară parţial pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei obţin autorizaţie de mediu de la ARBDD. Autorizaţia emisă de ARBDD pentru activitatea JT Grup noi am contestat-o la Ministerul Mediului, pentru că ne-au anulat nouă nişte autorizaţii date pentru patru puncte de lucru printre care Măcin, Babadag, Isaccea, care nu au nicio legătură cu SMID-ul. Singurul care are legătură este Măcin. În această autorizaţie este băgat punctul de lucru Agighiol al agentului economic JT Grup, care nici el nu are legătură cu SMID-ul. În cuprinsul acestei autorizaţii sunt o grămadă de inadvertenţe legate de capacităţile de tratare ale deşeurilor care sunt de competenţă de autorizaţie integrată. Din câte ştiu, Ministerul Mediului a cerut nişte explicaţii colegilor de la ARBDD, dar deocamdată nu ştim finalul. Autorizaţia pe care lucrează JT Grup nu este în conformitate cu prevederile legale”, a spus şef serviciu Elena Micu.
Mai mult, Elena Micu a afirmat că staţia de transfer de la Agighiol se utilizează ilegal.
„Noi colaborăm cu ADI Deşeuri şi ne mai dau raportările lor, le facem sesizări pentru că raportările JT Grup nu coincid cu cele ale Iridex la depozit. Ştim că primarii se plâng pentru că nu se face o colectare corectă a deşeurilor. Noi mai bănuim că deşeurile ajung şi prin altă parte, nu neapărat la depozit sau o staţie de transfer. Se utilizează staţia de transfer de la Agighiol ilegal. Cred că şi planul de gestiune a deşeurilor care va primi avizul pe 30 iulie a întârziat foarte mult pentru că elaboratorii planului, care este o firmă de consultanţă, nu au priceput că nu au ce să caute deşeurile la Agighiol. Dacă treceţi pe şoseaua de la Agighiol o să vedeţi un munte de gunoi în curte la JT Grup, ceea ce nu este corect”, a precizat Elena Micu.
În acest context, prefectul judeţului Marcel Ivanov a punctat faptul că situaţia este gravă şi va invita toţi factorii implicaţii la discuţii.
„Constat o problemă legislativă care trebuie modificată. Cred că este necesar să facem o nouă şedinţă doar pe această temă. Situaţia mi se pare mult mai gravă faţă de cum mă aşteptam eu. Trebuie să discutăm cu toţi cei implicaţi pentru că nu mi se pare ok să mergem în continuare la fel”, a declarat prefectul Marcel Ivanov.