Sensuri giratorii provizorii, străzi cu sens unic şi platformă digitală a parcărilor
Primăria Tulcea lucrează la un pachet de măsuri pentru fluidizarea traficului din municipiu, care prevede amenajarea unor sensuri giratorii provizorii în principalele puncte de aglomerare rutieră din oraş. Astfel de amenajări vor apărea în zona Egreta şi Casa de Cultură a Sindicatelor.
În cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local, primarul Ştefan Ilie a precizat că, iniţial, se va merge pe varianta construirii sensurilor giratorii provizorii, din balize din plastic, urmând ca, dacă măsura dă roade, să fie amenajate ronduri definitive.
„Unii cetăţenii ne-au solicitat sens giratoriu la Egreta. Oarecum este un lucru bun pentru că ar fluidiza circulaţia. În perioada imediat următoare suntem în faza finală de a semna contractul de execuţie pentru apele pluviale care vor afecta această parte de centru, la fel cum şi proiectul Aquaserv pentru strada Păcii afectează, la rândul lui, aceeaşi zonă. Am limitat acum lucrările din centru pentru a le face concomitent pe amândouă şi a nu sparge de două ori. Am discutat cu cei de la Poliţia Municipală pentru a face un sens giratoriu provizoriu pentru a vedea cum funcţionează. Oamenii au mai solicitat sens giratoriu la Sindicate, pe ca-re îl vom pune tot provizoriu”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Se anunţă schimbări şi în zona Pieţei Vest, acolo unde vor fi montate şi nişte panouri de informare.
„S-a mai solicitat punerea unor balize la intrarea înspre piaţa din vest, în aşa fel încât cei care vor să facă stânga venind de pe Isaccei spre Alum, să facă sensul giratoriu de la Orăşelul Copiilor şi apoi să intre. Cei care ies de acolo să nu poată să facă decât dreapta, după ce au făcut sensul giratoriu de la Pelican, chiar dacă este o distanţă mai mare. Vrem să vedem impactul, cu cât îngreunează zona Pelican şi cu cât degrevează zona din Vest. Vom pune şi nişte pa-nouri de informare în zona din Vest pentru că unii oameni nu ştiu că există şi posibilităţi de a te duce pe 1848 direct din piaţa din Vest, fără să mai faci sensul giratoriu şi să aştepţi la rând”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.
Spaţii verzi dintre blocuri, date în utilizare pe bază de regulament către asociaţiile de proprietari
Reprezentanţii Primăriei Tulcea caută soluţii şi în ceea ce priveşte locurile de parcare dintre blocuri, acolo unde se doreşte ca anumite spaţii verzi să fie date în utilizare în baza unui regulament, asociaţiilor de proprietari.
Problema spaţiilor dintre blocuri care sunt incluse în catalogul spaţiilor verzi, dar sunt folosite ca parcări a fost ridicată de consilierul local USR Tatiana Haliţ, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de luni.
„În legătură cu spaţiile dintre blocuri care sunt incluse în catalogul spaţiilor verzi şi sunt folosite ca parcări deoarece oamenii nu au unde să îşi pună maşinile, vă rog să căutăm împreună soluţii, astfel încât să fie clarificate aceste situaţii care se regăsesc în toate cartierele din Tulcea”, a spus consilierul local Tatiana Haliţ.
În continuare, viceprimarul George Şinghi a adus la cunoştinţa consilierilor faptul că se lucrează la o platformă digitală de rezervare a locurilor de parcare de reşedinţă.
„Situaţia locurilor de parcare rezidenţiale nu este foarte clară. Există o evidenţă foarte vagă la DIAP. În perioada imediat următoare vom digitaliza aceste locuri de parcare, le vom transpune pe o hartă astfel încât să ştim exact câte locuri de parcare avem şi pe unde sunt. Acest proiect se va finaliza cu o platformă digitală de rezervare a locurilor de parcare de reşedinţă. În ceea ce priveşte spaţiile verzi şi registrul aferent, intabulăm zonele pentru a putea promova proiecte de regenerare urbană prin care să reînviem aceste spaţii verzi”, a subliniat viceprimarul George Şinghi.
La rândul său, primarul Ştefan Ilie a precizat faptul că spaţiile verzi vor fi date în baza unui regulament în utilizarea asociaţiilor de proprietari sau a locatarilor care doresc să le îngrijească.
„Vom încerca să găsim o soluţie aşa cum o practică alte oraşe pentru spaţiile verzi. Am dat în lucru consilierilor intenţia de a găsi soluţia ca anumite spaţii verzi să fie date în utilizare în anumite condiţii şi în baza unui regulament aprobat de Consiliu, asociaţiilor de proprietari. Acolo unde asociaţiile nu îşi doresc acest lucru vor fi date locatarilor care vor să îl îngrijească în limita unor acţiuni pe care dumnealor le pot lua acolo, dar nu la grătare, ci la a petrece timpul liber la o cafea, de exemplu. Numai spaţii verzi nu sunt acelea unde maşinile au fost puse direct acolo. Vă spun din vizitele pe teren că ar fi găsit soluţii să nu pună maşina în spaţiu verde, ci în imediata vecinătate, cum sunt în mai multe cartiere unde acum încercăm să facem un pic de ordine. Suntem încă deficitari la problema parcărilor pentru că nu ţine doar de simpla descoperire a unor locuri de parcare, ci înseamnă regulamente ce privesc modul de taxare al parcărilor, programe prin care cetăţenii să le poată avea la dispoziţie pentru a putea să acceseze cât mai uşor locul de parcare. Grădiniţa cu maşină parcată până sub balcon nu mai este grădiniţă, ci un lucru urât estetic. Dăm exemplul celor din Dallas unde am intrat acum şi unde vom reuşi în cele din urmă să delimităm spaţiile”, a explicat Ştefan Ilie.
Edilul a amintit şi faptul că mai multe străzi din municipiul Tulcea vor avea sens unic, măsura administrativă fiind menită fluidizării traficului şi creării de noi locuri de parcare.
„La momentul actual suntem în discuţii în cadrul unei comisii cu Poliţia Municipiului Tulcea care a propus realizarea în mai multe zone din municipiu a unor sensuri unice pe care le vom pune în public după ce le vom viza. Concomitent DIAP va transforma partea cealaltă de sens unic în parcări pe care le va marca şi se va face şi un inventar al acestora. Din punctul meu de vedere aceste parcări trebuie plătite în totalitate, în funcţie de modul lor, fie că sunt parcări de reşedinţă, de utilizare scurtă sau pe termen lung”, a precizat Ştefan Ilie.
Primăria Tulcea mai lucrează în prezent la documentaţia tehnică privind realizarea a 400 de locuri de parcare, proiect ce se estimează a fi finalizat la jumătatea anului viitor.
„Am finalizat licitaţia pentru proiectare pentru Park & Ride pentru o parcare care să cuprindă toate dotările de care au nevoie turiştii care intră în oraş. Lucrurile acestea eu le văd ca fiind palpabile undeva la jumătatea anului viitor. Este un lucru destul de complex. Noi nu am realizat până acum decât parcări rezidenţiale care au creat un haos printre localnici. Fiecare îşi doreşte câte o parcare rezidenţială care să fie numai a sa. Eu îmi asum această aşteptare foarte mare pe care o au tulcenii în privinţa locurilor de parcare”, a transmis Ştefan Ilie.