Primarul Ştefan Ilie: „Vreau să mă audă toţi constructorii din Tulcea, că eu cât voi fi primar nu voi accepta construcţii fără autorizaţie!”

Primăria Tulcea a aplicat în ultimele şase luni amenzi de peste 2 milioane de lei unor societăţi care au ridicat construcţii fără autorizaţie, iar primarul Ştefan Ilie le-a transmis constructorilor faptul că atât timp cât va ocupa această funcţie nu va accepta astfel de practici.

Declaraţia vine în contextul în care consilierul local Anca Suhov a solicitat în şedinţa de ieri a Consiliului Local câteva lămuriri legate de activitatea Biroului Urbanism.

„Acum avem prin transfer arhitectul şef al judeţului Tulcea, iar în perioada următoare vom avea prin transfer arhitectul şef al judeţului Târgu Mureş. Cred că ceva nu îi atrage aici la Tulcea pe arhitecţi, probabil complexitatea lucrurilor urbanistice. Foarte multe lucruri se trag şi din aceste practici care nu au fost fireşti. În ultimele şase luni am dat amenzi pentru ridicarea unor construcţii fără autorizaţie, chiar fără niciun aviz, care depăşesc undeva la 2 milioane de lei. Voi continua să dau aceste amenzi. Vreau să mă audă toţi constructorii din Tulcea şi toţi cei care s-au unit în aşa fel încât să fiu făcut harcea parcea în toate planurile, că eu cât voi fi primar aici nu voi accepta construcţii fără autorizaţie, indiferent cum se numeşte acel dezvoltator! Voi face public nu doar cuantumul, dar şi alte detalii pentru a vedea cine sunt aceste societăţi care de ani de zile încalcă orice regulă în construcţii. Cred că un arhitect atunci când ştie despre aceste practici din Tulcea se fereşte să mai vină. Aceste practici vor înceta când cei care se ocupă de sancţionarea acestora îşi vor face meseria. Atunci când va fi o transparenţă mai mare şi în sistemul urbanistic sunt convins că vom avea arhitect. Până atunci ne chinuim”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

În prezent Cristian Ionescu – Preotu, arhitectul şef al judeţului Tulcea, este detaşat să preia atribuţiile Biroului Urbanism din cadrul Primăriei municipiului.

De aproape doi ani de zile Primăria Tulcea nu mai are arhitect şef la serviciu, întâmpinând probleme legate de eliberarea anumitor certificate de urbanism. Arhitectul şef al municipiului, Filip Raicu, a trimis în luna noiembrie a anului 2019 o adresă Primăriei Tulcea prin care solicita suspendarea contractului de muncă pe cinci luni. Ulterior, Raicu a intrat în concediu de creştere a copilului, care se va încheia pe data de 1 decembrie.

În ultimele luni, la atribuţiile activităţii de urbanism ale Primăriei Tulcea s-a lucrat printr-un sistem de detaşare a unor arhitecţi de la alte autorităţi executive, precum Consiliul Judeţean Târgu Mureş sau Primăria Municipiului Sighişoara.

Autorizaţiile de construire pot fi eliberate dacă un proiect se încadrează în planul urbanistic zonal şi cel general al unei localităţi. Arhitectul şef al unei localităţi este însărcinat cu implementarea prevederilor acestora.