Primele lucrări pentru care constructorii din Tulcea au cerut actualizarea preţurilor din cauza scumpirii materialelor sunt cele de reabilitare a reţelei de termoficare a agentului primar între cartier Vest şi CAF şi cea de reabilitare a străzii Griviţei. Scumpirea materialelor de construcţii nu afectează bugetul local, lucrările fiind finanţate de la bugetul de stat.
„Până în prezent, doi constructori au solicitat actualizarea preţurilor la proiecte precum investiţia pe PNDL de modernizare a conductelor de termoficare şi reabilitarea străzii Griviţei. Nu ne afectează la bugetul local pentru că marea lor majoritate sunt de la bugetul de stat. Cele două proiecte s-au majorat cu aproximativ 11%. Încă nu am semnat actele adiţionale”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Publicată în Monitorul Oficial pe 3 septembrie, Ordonanţa le-a dat constructorilor posibilitatea ca în 15 zile să ceară indexarea valorii lucrărilor rămase de executat cu indicii comunicaţi de INS. Indexarea se aplică contractelor finanţate din bugetul local, bugetul central sau fonduri europene şi vizează exclusiv costul materialelor.
Specialiştii explică explozia preţurilor prin aceea că, îngrijorate că în cazul unui nou lockdown ar rămâne fără materii prime, marile companii au făcut comenzi masive pentru a-şi securiza viitoarea producţie. Cererea mare a făcut preţurile să explodeze.
Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii a cerut încă din vară Guvernului să intervină pentru că firmele nu îşi pot onora contractele. ARACO arăta că în primul trimestru al anului oţelul s-a scumpit cu 70%, polietilena cu 40%, bitumul cu 15%, lemnul cu 20%, cimentul cu 10%, iar carburanţii cu 34%.
În plus, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică a crescut în august la 5,3% din cauza scumpirilor la energia electrică (24,65%), gaze (20,55%), combustibili (14%) şi altele.