Preţul gazelor naturale a explodat, după cum se ştie deja, iar afectaţi sunt şi producătorii de energie termică ce livrează apă caldă şi căldură în sistem centralizat. Situaţia din Tulcea va fi cel puţin delicată în această iarnă, şi totul depinde de rezultatul negocierilor pe preţul gazelor, care au început deja.
Reprezentanţii Energoterm Tulcea, societatea responsabilă de furnizarea agentului termic în municipiu au făcut calcule şi informează că în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pe piaţa mondială şi naţională, „pentru sezonul de iarnă 2021-2022 suntem nevoiţi să actualizăm preţul de furnizare al energiei termice conform noilor contracte încheiate cu furnizorii de gaz si energie electrică”.
O scumpire de câteva zeci de procente a preţului gigacaloriei plătit de populaţie pare inevitabilă, iar Primăria Tulcea face eforturi pentru a găsi „soluţii optime pentru menţinerea preţului facturat către populaţie la un nivel suportabil de către toţi beneficiarii sistemului centralizat de încălzire, asigurând în continuare subvenţionarea parţială a preţului local pentru populaţie din bugetul local al municipiului Tulcea”.
Despre acest subiect am discutat cu unii preşedinţi de asociaţii de proprietari din municipiu, care preconizează că anul acesta vor fi facturi exagerat de mari la energie termică, ceea ce va fi o problemă destul de mare pentru abonaţii Energoterm.
Nicolae Barbu, preşedintele Asociaţiei Nr. 6 care administrează circa 50 de scări în zona centrală a oraşului spune că la nivel de asociaţie peste 50% dintre apartamente sunt debranşate de la Energoterm.
„Ţinând cont de faptul că s-au scumpit gazele şi energia electrică, bănuiesc că anul acesta vor fi facturi exagerat de mari. Pe lângă toate acestea, cred că va creşte şi preţul la apă şi nu văd situaţia prea bună. Vom vedea preţul după prima factură. Şi anul trecut a fost destul de mare, circa 7-8 milioane de lei, şi abia a suportat populaţia primele facturi. Eu am predat toţi locatarii la Energoterm să îşi facă facturi individuale, să îşi adune banii singuri, pentru a nu mai da vina pe asociaţii că nu îşi plătesc datoriile şi din această cauză societatea intră în colaps. Am făcut contracte individuale pe fiecare apartament şi le vine factura acasă, iar pentru cei care nu plătesc au posibilitatea să le pună popriri pe cont. În acest fel asociaţia nu mai trebuie să se judece prin instanţă câte 3-4 ani. La nivel de asociaţie, peste 50% dintre locatari sunt debranşaţi de la Energoterm. Chiar avem scări de bloc debranşate în totalitate. În ultimul an s-au debranşat din cauza preţului la facturi. Înainte, fiind cea mai mare asociaţie de proprietari din oraş, aveam cei mai mulţi abonaţi la Energoterm. Anul acesta s-au debranşat circa 60 de apartamente”, ne-a declarat Nicolae Barbu.
Acesta susţine că Energoterm-ul este o gaură neagră pentru primărie şi propune câteva soluţii pentru un sistem centralizat eficient.
„Pentru un sistem centralizat eficient trebuie contorizat individual fiecare apartament pe casa scării cu posibilităţi de debranşare în cazul în care nu-şi achită facturile, facturarea individuală direct de către furnizor fără ca asociaţiile să mai fie intermediari, modernizarea centralelor de cartier, amplasate panouri solare pe fiecare punct termic şi centrală termică, reînnoirea instalaţiilor până la intrarea în apartamente, sistemul de recirculare a apei calde să fie pus în funcţiune până la fiecare scară de bloc. Din această cauză s-a ajuns la debranşări în masă! Sistemul centralizat este mult mai eficient decât centrala de apartament! Din păcate, toate acestea lipsesc!”, a menţionat Nicolae Barbu.
Şi preşedintele Asociaţiei „Nufăru” de pe strada Gării, Grigore Orlov, spune că va fi foarte greu dacă se dublează facturile.
„Dacă se dublează facturile va fi foarte greu. Nu toată lumea are salarii bune, şi mai sunt şi pensionari. În total avem 46 de apartamente şi majoritatea sunt la Energoterm. Recent s-au debranşat de la Energoterm vreo două apartamente şi s-au racordat la gaze. Se anunţă vremuri grele da-că se scumpesc toate facturile. Bănuiesc că vom avea restanţieri, vom avea probleme, nu doar noi, ci toate asociaţiile din ţară. În ceea ce priveşte datoriile către Energoterm, noi stăm bine, am avut timp să le plătim. Sperăm ca anul acesta măcar vremea să ţină cu noi. În anii trecuţi subvenţia de la primărie era un sprijin pentru noi, acum vom vedea”, a spus Grigore Orlov.
În ceea ce priveşte subvenţionarea energiei termice în sezonul rece, autoritatea locală are nevoie de cel puţin de 20 milioane de lei.
Vineri, preşedinţii asociaţiilor de locatari din Tulcea sunt convocaţi la o întâlnire cu conducerea Energoterm.
Potrivit Energoterm, aprobarea tarifului pentru producerea, transportul şi furnizarea energiei termice şi a preţului local pentru populaţie, se va face după obţinerea avizelor necesare din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Energoterm începe probele la rece
De la 1 octombrie, societatea Energoterm SA va începe probele tehnologice premergătoare furnizării agentului termic, respectiv umplerea instalaţiilor de termoficare cu apă din condominii pentru sezonul rece 2021-2022.
Practic, angajaţii Energoterm vor încărca traseele de distribuţie şi instalaţiile interioare ale imobilelor racordate la sistemul centralizat cu agent termic.
„Pentru realizarea acestor lucrări în condiţii de siguranţă asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice sunt rugate să finalizeze toate lucrările aflate în derulare pe instalaţiile interioare şi să se asigure de corecta funcţionare a acestora”, transmit reprezentanţii Energoterm Tulcea.