Incertitudinile legate de crearea unei majorităţi parlamentare în măsură să asigure un Guvern afectează întreaga societate. Nemulţumirea creată de luptele politice generate de căderea Guvernului Cîţu este nuanţată de liderii PNL şi PSD Tulcea.
Preşedintele PNL Tulcea Ştefan Ilie: „Clasa întreagă politică de la nivel central s-a ocupat de cu totul altceva în afara guvernării”
„Clasa întreagă politică de la nivel central s-a ocupat de cu totul altceva în afara guvernării. Luptele interne din cadrul partidelor politice au dus la această criză economică. Odată cu moţiunea prin care a căzut Guvernul Cîţu, partidele trebuie să se ducă la consiliere cu preşedintele şi să găsească soluţia cea mai bună pentru a avea un Guvern agreat şi care să conducă întreaga societate. Sunt dezamăgit personal de faptul că în PNL au apărut astfel de lupte politice care numai liberale nu sunt. Nu m-am implicat în această luptă, de aceea la noi au fost votate ambele moţiuni. Nu mi-am dorit funcţii de conducere în cadrul Biroului Executiv Naţional pentru că am fost dezamăgit de ambele tabere, în sensul că unii oameni care nu au competenţe se află în ambele tabere. Sper ca PNL să îşi revină, să propună un premier care să fie agreat de USR PLUS şi UDMR, iar lupta politică să se oprească pentru că noi, autorităţile locale, avem nevoie de guvernare stabilă, avem nevoie de fonduri europene, guvernamentale, de modificarea unor legi prin care să anulăm birocraţia care ne opreşte în dezvoltare. De asemenea, avem nevoie să obţinem fonduri prin Programul Operaţional Infrastructura Mare pentru realizarea de centuri, drumuri expres, artere feroviare şi alte tipuri de linii de transport care să ne dezvolte oraşul. Acesta este rolul decidenţilor de la nivel central, nu să se certe între ei. Fac parte din PNL, dar sunt dezamăgit de modul în care s-au desfăşurat aceste alegeri şi de fiecare dată nu am avut niciun fel de teamă de a critica aceste aspecte atunci când am considerat că s-au luat decizii greşite”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Preşedintele PSD Tulcea Horia Teodorescu: „Decidenţii de la Bucureşti trebuie să se reunească şi să vină cu un Guvern sănătos la cap”
„România are nevoie de un Guvern imediat. Cred că toţi decidenţii de la Bucureşti trebuie să se reunească şi să vină cu un Guvern sănătos la cap, nu unul de genul celui pe care l-am avut, pentru că ne ducem şi nu ne mai revenim 100 de ani ca şi ţară. O variantă pe care aş vedea-o pe termen scurt, pentru că există mari dispute în lumea politică de la Bucureşti, ar fi un guvern de tehnocraţi. Pentru a da legitimitate unui Guvern cu oameni care să poată să ia măsurile de care are nevoie acum România ar fi soluţia alegerilor anticipate. Este foarte greu, pare a fi o himeră, dar dacă toată lumea ar fi raţională, aşa ar trebui să procedeze. Excluzând această variantă care este foarte greu de atins, cred că toate forţele politice ar trebui să se unească pentru a găsi o soluţie. Mingea este la preşedintele României, care trebuie să înţeleagă odată că trebuie să accepte şi să propună dintre cei care vor fi nominalizaţi, să îl aleagă pe cel mai bun, să formeze un Guvern de urgenţă şi să scoată ţara din întunericul în care se află în momentul de faţă. Suntem într-o beznă totală şi vom fi în beznă şi cu adevărat, fără energie electrică şi căldură. România este în beznă din punct de vedere economic şi social”, ne-a declarat Horia Teodorescu.
Guvernul condus de Florin Cîţu a fost astfel demis, marţi, după ce moţiunea de cenzură depusă de PSD şi susţinută şi de USR şi AUR a fost adoptată.