Prima sesiune a programului „Academia Profesorului Digital” a debutat ieri la Tulcea, în prezenţa unui număr de 200 de profesori de la toate şcolile din judeţ, organizată de Alianţa pentru Educaţie Remedială (A.E.R.) în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Tulcea.
Programul este disponibil gratuit tuturor profesorilor care îşi doresc să înveţe şi să folosească la clasă instrumente ale educaţiei digitale. Înscrierea în program se poate face fie individual, de fiecare profesor în parte, fie instituţional, pentru una sau mai multe instituţii de învăţământ din acelaşi judeţ.
Prezent la eveniment, primarul Ştefan Ilie a spus că Primăria Tulcea va spune DA oricărei iniţiative care îi va aduce pe copiii tulceni mai aproape de actul educaţional.
„Educaţia este şi trebuie să fie una dintre primele preocupări ale oricărui primar din România. Pentru că administraţia nu e despre acţiunile pe care le facem pe termen scurt, ci despre viitor. Iar viitorul este al copiilor care sunt azi în şcoli, dar şi al celor ce vor fi mâine în şcoli. Noi, toţi cei care lucrăm zilnic în administraţie, lucrăm pentru un viitor mai bun al acestor copii. De aceea am spus DA propunerii venite dinspre iniţiatorii acestui program: copiii noştri sunt digitali, aşa trebuie să le fie şi şcolile. Primăria Tulcea va spune DA oricărei iniţiative care îi va aduce pe copiii tulceni mai aproape de actul educaţional. Pentru copiii din oraşul nostru, sper ca acest program să aibă rezultate pozitive, palpabile. Aş vrea ca atât profesorii, cât şi copiii din Tulcea să vadă în administraţia locală un prieten, un partener pe care se pot baza”, a declarat Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.
Programul include o serie de patru cursuri de formare, primul dintre acestea fiind organizat faţă în faţă, iar restul de trei în format online, desfăşurate pe parcursul a două săptămâni, timp în care participanţii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu platforme educaţionale de ultimă generaţie. Echipa de traineri este formată din specialişti cu experienţă în educaţie digitală şi în pregătirea cadrelor didactice.
Coordonat de profesorul Marcel Bartic, acest program îşi propune să ofere cadrelor didactice toate elementele definitorii ale unei şcoli digitale, prin intermediul unor sesiuni de formare.
„Academia Profesorului Digital răspunde unor nevoi imperative de formare în rândul cadrelor didactice. Este declicul care produce schimbarea în actul educaţional şi trecerea spre paradigma unui învăţământ modern bazat pe valori autentice şi instrumente digitale concrete. Acest curs facilitează nu doar utilizarea unor platforme, ci şi a unei viziuni ancorate în eficienţa şi onestitatea progresului academic al copiilor. Elementele de profil ale programului nostru circumscriu abilităţile şi competenţele unor profesori orientaţi spre progresul academic al elevilor lor, evaluarea realistă a acestora şi conectarea lor la o înţelegere profundă a noţiunilor studiate. Educaţia digitală nu înseamnă doar folosirea tehnologiei la clasă. Înseamnă motivaţie, precizie, predictibilitate şi redefineşte graniţele spaţiului şi timpului în care are loc învăţarea”, a declarat în deschiderea evenimentului Marcel Bartic, profesor coordonator al „Academiei Profesorului Digital”.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.