La fel ca mulţi cetăţeni ai municipiului, şi primarul Ştefan Ilie este nemulţumit de performanţele Aquaserv SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local.
Dovada acestui fapt a fost prezentată miercuri în şedinţa de Consiliu Local, când Ştefan Ilie a solicitat respingerea proiectului de hotărâre prin care primarul ar fi fost mandatat să îşi exercite votul pentru actualizarea Strategiei de tarifare a Aquaserv pentru perioada 2021-2025.
Adoptarea proiectului ar fi acordat un mandat primarului să voteze alături de ceilalţi 15 primari ai unităţilor administrativ teritoriale membre ale Asociaţiei Intercomunitare „Dezvoltarea Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare din Judeţul Tulcea” pentru strategia ce va sta la baza unei noi cereri de finanţare prin care Aquaserv să acceseze peste 200 de milioane de euro.
Înainte de vot, însă, consilierii PSD l-au întrebat pe directorul Valentin Ifrim dacă respingerea proiectului va afecta planul de investiţii al Aquaserv. Directorul Ifrim a explicat faptul că adoptarea strategiei este necesară unei viitoare cereri de finanţare care va aduce judeţului peste 200 de milioane de euro ce vor fi investiţi în apă şi canalizare. În final, proiectul iniţiat de viceprimarul George Şinghi a fost respins.
După şedinţă, primarul Ştefan Ilie ne-a declarat că aşteaptă de la Aquaserv o strategie prin care să fie îmbunătăţite serviciile furnizate.
„Atât timp cât această instituţie nu produce plus valoare, nu oferă servicii de calitate pentru cetăţenii municipiului Tulcea – şi, din informaţiile mele, şi din celelalte localităţi care sunt membre – nu putem merge la infinit cu un astfel de colos care să ne producă numai probleme. Pentru strada Gavrilov Corneliu şi alte străzi care sunt avariate nu trebuie să vin eu să le găsesc de fiecare dată soluţii, ei trebuie să vină să promoveze soluţii. Acum, oamenii au apă pe Gavrilov Corneliu şi într-o săptămână se montează conductă şi se acoperă tot. În zona Gelco sunt oameni care au conducte de canalizare şi nu au staţii de pompare şi re-fulează tot timpul apa menajeră. Nu este corect ca Aquaserv să menţină această stare ani de zile, când are la dispoziţie un buget propriu şi o primărie de la care poate să ceară şi să propună soluţii. Le-am tot dat credit până acum. Nu găsesc vinovată persoana unui singur om, ci pe toţi de acolo. Aş fi vrut să văd o strategie, o diminuare a cheltuielilor, o organigramă în care să pună accent pe eficienţa angajatului la lucru, nu pe numărul de directori şi funcţii de conducere. Dacă nu îi pot mobiliza altfel, încerc alte soluţii”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul ia în calcul şi organizarea unei consultări în rândul populaţiei privind desfiinţarea societăţii Aquaserv.
„Sper ca în urma discuţiilor pe care le-am avut să se revigoreze. În caz contrar, voi trece la schimbarea tuturor celor care coordonează Aquaserv la momentul actual. Dacă va fi cazul, voi întreba populaţia dacă mai vrea să aibă apa la Aquaserv. Dacă nu vor la Aquaserv, înseamnă că Primăria va organiza un nou sistem care să funcţioneze. Problemele Aquaserv ne împiedică pe noi să dezvoltăm oraşul”, a subliniat primarul Ştefan Ilie.
Respingerea proiectului de hotărâre îi blochează primarului posibilitatea de a-şi exprima votul cu privire la mărirea tarifelor la apă şi canalizare în cadrul Asociaţiei Intercomunitare „Dezvoltarea Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare din Judeţul Tulcea”.
„Deoarece proiectul a picat, nu mă pot duce eu să votez ceea ce şi-au dorit ei, mărirea preţurilor. Aş fi fost de acord cu creşterea preţurilor numai în situaţia în care cetăţenii îşi puteau permite acest lucru, când aş fi văzut în aceşti doi ani un efort extraordinar de mare al Aquaserv pentru creşterea calităţii serviciilor oferite către cetăţeni, un număr foarte redus de avarii, că repară toate gropile de pe drumuri care sunt cauzate de ei şi că îşi reduc cheltuielile drastic. Mai sunt în Adunare foarte mulţi şi dacă o votează este numai treaba lor. Când vor veni cu o nouă analiză, când îşi vor îmbunătăţi serviciile, când cetăţenii vor vedea această îmbunătăţire, atunci lucrurile vor intra în normal”, a spus Ştefan Ilie.
Societatea comercială S.C. Aquaserv S.A. Tulcea s-a înfiinţat în 2004, preluând activităţile de captare, tratare, distribuţie apă potabilă, colectarea şi transportul apelor uzate menajere de la Consiliul Local Tulcea – Direcţia Apă-Canal. În 2006 a devenit operator regional.