Nicolae Ariton şi Lucian Ţugui lansează astăzi, la Casa Avramide, cartea „Misterul comorii de la Agighiol”, care a stârnit deja curiozitatea cititorilor, precum şi nenumărate reacţii în mediul online.

Volumul este dedicat misterioaselor întâmplări şi aventuri prin care a trecut comoara de la Agighiol, în cele două milenii şi jumătate de existenţă.

De la regii odrişi care au ascuns-o, ajungând până la agighioleanul Dumitru Cordon, care a descoperit-o, oficial, în anul 1931, ba chiar, până în zilele noastre, undeva prin Bulgaria.

O sută şaptezeci şi cinci de pagini de războaie, personaje de acum două mii cinci sute de ani, un secol şi deceniul optzeci. Totul în umbra unor veritabile deducţii detectiviste, în care Ariton a fost ajutat de poliţistul tulcean col.(r) Lucian Ţugui.

„Cartea a fost terminată în anul 2019, am anunţat  lansarea, iar la puţin timp a venit pandemia şi s-a anulat. (…) Cartea este una de istorie, cu ficţiune şi multă activitate de detectivism poliţienesc, în care m-a ajutat domnul Ţugui”, ne-a declarat autorul Nicolae Ariton.

Poliţistul tulcean, col.(r) Lucian Ţugui, cel care a jucat rolul de detectiv în identificarea informaţiilor necesare conceperii cărţii, ne dezvăluie câteva dintre abilităţile care l-au ajutat în acest proces.

„Pe noi statul ne pregăteşte, iar experienţa pe care o avem este greu să o pierdem. Abilităţile profesionale m-au ajutat la comunicarea cu oamenii, îţi dai seama care este ostil şi care nu, cine îţi poate da amănunte şi cine te minte. Istoria era într-un fel pierdută, dar am mai găsit câţiva bătrâni care ştiau despre acest lucru. Pasiunea pentru acest domeniu vine din copilărie, atunci când am lucrat la cetatea  Aegyssus. Arheologii de atunci ne foloseau pentru a săpa şi mi-a  plăcut foarte mult, fiind dorinţa mea să devin arheolog, dar din păcate nu am reuşit”, a menţionat Lucian Ţugui.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.