Administraţia locală intenţionează ca până la sfârşitul acestui an să scoată la licitaţie publică caietul de sarcini dedicat elaborării noului Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului.
Planul cuprinde noile direcţii în care se va dezvolta oraşul, printre noutăţi fiind crearea de insule verzi, a unei linii de centură în zona perimetrală şi modernizarea fostei zone industriale.
„Printre noutăţi se află dezvoltarea oraşului în zona de nord-est, respectiv zona industrială veche a oraşului unde a fost fabrica Marmura, Tulco. Pe latura de nord-est, zona industrială veche se va dezvolta ca o zonă turistică, de agrement, locuire, fiind poarta de acces în oraş. Vom avea o linie de centură undeva în partea de sud a oraşului. De asemenea, toate zonele limitrofe vor avea spaţii precum un inel verde, care vor însemna o zonă de protecţie verde a oraşului. Intenţionăm să împădurim toate dealurile cu foste vii, pentru a creşte procentul de spaţiu verde. Acolo vara se ridică foarte mult praf deoarece sunt terenuri ce nu mai sunt cultivate. Vom mai încerca să unificăm cele trei lacuri prin culoare de agrement, spaţii de cicloturism. Este vorba de lacurile Câşla, Ciuperca şi Zaghen”, ne-a declarat Andreea Matache, arhitectul şef al municipiului.
Realizarea Planului Urbanistic General va dura circa trei ani.
„Au fost colectate informaţii din teren şi cel mai important este să vedem în ce direcţie dezvoltăm oraşul. Dacă nu apar chestiuni inopinate sperăm ca spre sfârşitul anului să scoatem la licitaţie caietul de sarcini. Urmează studii de fundamentare, partea de avize. Realizarea unui PUG durează circa trei ani”, a precizat Andreea Matache.
Actualizarea PUG-ului este susţinută şi de arhitectul Marian Augustin Ioan, care spune că acesta este „ca un plan de viitor”.
„Acum este necesară actualizarea PUG-ului. Am vorbit deja cu reprezentanţii conducerii şi cu noua arhitectă şefă a oraşului, iar lucrurile sunt pe mâini bune. Dacă se face acest lucru, iar formularea lui va fi una contemporană, este ca un plan de viitor. Arată cum se dezvolta oraşul. Sigur că nu trebuie să fie doar opera unor arhitecţi de la Bucureşti, dacă vor fi de acolo cei care vor câştiga, ci trebuie să se negocieze în dezvoltarea viitoare a urbei între diferitele părţi interesate. Este vorba de mediul de afaceri, cetăţeni, ONG-uri şi tinerii care vor dori în urma acestor lucruri să rămână aici sau vor dori în continuare să plece, ceea ce ar fi o tragedie. Totul porneşte de la Planul de Urbanism General al oraşului, nu există soluţii miraculoase. Există o viziune negociată care poate fi din aproape în aproape transpusă în proiect”, a precizat Marian Augustin Ioan.
În prezent municipiul Tulcea funcţionează după un Plan Urbanistic General emis în anul 1996 şi reactualizat în 1998.