Medicul veterinar Ştefan Răileanu susţine că planul de acţiune pentru controlul şi reducerea numărului cailor sălbăticiţi din Deltă, adoptat de autorităţile tulcene săptămâna trecută trebuie să aibă o argumentaţie ştiinţifică.

Acesta spune că planul adoptat la sediul Prefecturii Tulcea necesită un studiu care să ateste capacitatea de suport a păşunilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din rezervaţie.

„Conceptul ideologic după care este construit acest plan de acţiune este foarte greşit, total în dezacord cu rigorile ştiinţifice şi nu doar că este lipsit de informaţie, este luat ca şi cum cineva ar urmări ceva. Delta Dunării nu este stăpânită nici de directorii anumitor instituţii, nici de localnicii satelor respective. Delta ar trebui să fie guvernată de grijă, informaţie ştiinţifică şi respect. Acţiunea mi se pare cel puţin ciudată, mai ales când este luată decizia din birou, fără cercetări pe teren, pe fiecare UAT în parte şi tip de ecosistem. Este o decizie nedocumentată, care ne strică imaginea ca şi gestionar al Deltei Dunării şi ne face o imagine proastă celor care lucrăm în acest domeniu ca specialişti. Nu mai vorbim de impactul emoţional şi cel turistic prin care nu vom fi puşi decât într-o postură proastă în faţa întregii Europe. Caii care ne-au făcut celebri, cum sunt caii de la Letea unde avem astăzi vin, pachete turistice, nume de trasee, îi măcelărim pe o decizie luată din birou”, ne-a declarat Ştefan Răileanu.

Citiţi continuare în ediţia tipărită a ziarului DELTA.