Accidentul tragic de la 2 Mai, în care au murit două persoane, provocat de tânărul de 19 ani care ar fi consumat 3 tipuri de droguri, a redeschis discuţia legată de pericolul consumului de stupefiante în rândul tinerilor. În ultimii ani, tot mai mulţi adolescenţi ajung în stare gravă la spital cu droguri în sânge. Substanţele interzise nu lipsesc de la petreceri şi nici din unele şcoli. De altfel, vârsta de la care încep să consume a tot scăzut şi specialiştii afirmă că adolescenţii ajung să aibă primul contact cu drogurile chiar înainte de 13 ani.
La Tulcea situaţia nu este diferită faţă de restul ţării. Copii cu probleme sunt mulţi, iar medicul psihiatru Mihai Tatu spune că familiile sunt vinovate pentru asta, din cauza libertăţii ce o dau copiilor. Lipsa de comunicare din familie şi influenţa anturajului îi determină chiar şi pe cei mai reticenţi să încerce stupefiante ocazional, specialistul atrăgând atenţia că orice contact cu drogurile este periculos pentru că poate duce la dependenţă şi la alte probleme de sănătate, dar şi sociale.
„Ştiinţa nu intră cu viteza cu care intră răul. Probleme sunt. Mass media, internetul, popularizarea care lasă de dorit, popularizarea activă. Familiile nu mai sunt ce au fost, tradiţionale, în care să aibă grijă de copii. Acum familiile încurajează tinerii să plece de acasă, să iasă. Astfel, tinerii ajung să înceapă consumul de droguri din cauza permisivităţii părinţilor, anturajului, celor din jur. Întâi de toate, e mult prea mare permisivitatea părinţilor în relaţie cu aşa numita perioadă de socializare a copiilor. Ei sunt lăsaţi de capul lor în orice fel de probleme. Al doilea lucru, ceea ce văd la cei mari, fac şi cei mici. Copiii trebuie crescuţi cum trebuie, creierul trebuie să crească cum trebuie şi ca să crească cum trebuie, familia trebuie să fie alături de copil de mic, să fie foarte atenţi ce face. Nici să-l cocoloşească prea mult, dar nici să-l biciuiască prea tare cât este mic”, explică dr. Mihai Tatu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA