Primăria Tulcea va finaliza anul viitor o serie de investiţii destinate tinerilor şi petrecerii timpului liber. Cap de afiş este Gravity Parc, construit în zona lac Ciuperca pe o suprafaţă de 6.000 mp, cu zone de skate, pump track, locuri de joacă, de evenimente şi expoziţii temporare şi de odihnă.
„Avem lucrări multe şi pentru tineri care se vor finaliza anul viitor, precum este Gravity Parc de la Ciuperca. În apropiere este parcul Rosarium, pe care îl propunem tulcenilor şi unde se lucrează deja la amenajarea lui. Acesta va reprezenta un obiectiv turistic în viitor, deoarece oamenii vor dori să vadă o complexitate de trandafiri pe un areal care poate fi vizitat cu uşurinţă”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
În planurile municipalităţii se află şi realizarea unui cinema, în parteneriat public-privat, într-una din clădirile ce vor fi reabilitate.
„În legătură cu crearea unui cinema la Tulcea, în una din clădirile pe care le reabilităm vom încerca să achiziţionăm noi aparatura, iar apoi ne dorim să convingem firmele private să intre în asociere şi să aducă filme în sistemul sound pe care îl doresc tinerii. Marea majoritate a cinematografelor din Tulcea, cum era înainte Cinematograful Tineretului, în loc să fie folosite pentru film, ele deţin jocuri mecanice şi aparţin unor privaţi, cu excepţia Teatrului Jean Bart care funcţionează în fostul Cinema Patria. Or dacă firma privată găsea că este mai rentabil financiar să facă un cinema, atunci îl făcea până acum. Dar avem în plan aşa ceva”, a precizat primarul.
Infrastructura deficitară a oraşului pune tălpi planurilor de afaceri ale privaţilor
Edilul a explicat şi motivul pentru care oamenii de afaceri nu doresc să investească în Tulcea, acesta fiind infrastructura deficitară a oraşului.
„Nu putem să aducem un mall la Tulcea, deoarece nu este rentabil pentru dezvoltatori. Oamenii mă întreabă <<Când faceţi un McDonald’s?>> dar nu noi facem, noi îi primim cu braţele deschise pe investitori, le punem la dispoziţie terenuri însă în afară de lanţul de hipermarketuri Kaufland, care îşi doresc să-şi mărească investiţiile, deocamdată alţii nu vor. Atâta timp cât străzile şi unirea cu ţara nu se face prin nişte drumuri mari şi corecte, nici investitorul nu vine. Noi de ce lucrăm la infrastructură de zăpăcim oamenii cu disconfortul acesta? Pentru că dacă facem străzile cum trebuie, atunci oamenii de afaceri vor veni şi vor avea de ce să investească. Ei vor şti că maşina lor poate ieşi pe strada cutare să aprovizioneze şi atunci investiţiile în privat vor creşte numărul locurilor de muncă, dar pe o infrastructură corectă a primăriei. Noi când avem o infrastructură ca în secolul 19 la municipiul Tulcea şi ne bat comune din judeţ la infrastructură, cum să avem speranţa că va veni cineva să deschidă un mall? În momentul în care noi facem infrastructură pentru clienţi şi pentru investitori, atunci vor veni. La început lumea critica. <<De ce aţi făcut Park and Ride la ieşire din oraş? Că nu vine nicio maşină>>, dar pe măsură ce oamenii au ştiut, în timpul verii maşinile au început să apară. La un moment dat, când erau evenimente, parcarea era plină. Oamenii trebuie să ştie că îşi pot lăsa maşina într-un loc în care o vor găsi în aceleaşi condiţii în care au lăsat-o şi la un preţ corect. Atunci turiştii vin şi pot sta la Tulcea şi la un film. Ei pot sta două, trei zile în oraş, iar restul zilelor în Deltă. Pentru aceasta, creăm o organizaţie de management a turismului, care se află acum în procedură de realizare, şi prin care ne dorim să avem mai multe oferte pentru turişti, astfel încât Tulcea, care oricum va rămâne tot timpul o poartă deschisă către Delta Dunării, prin evenimentele pe care le creăm, prin acest OMD care le va populariza, turiştii să ştie că pot să rămână şi în oraş pentru diverse evenimente sportive şi festivaluri”, a subliniat Ştefan Ilie.
Grădina de vară, motiv de reproşuri
După ce mai mulţi ani Grădina de vară, obiectiv al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF), a fost lăsată în paragină, în 2020 imobilul a fost preluat în patrimoniul Primăriei Municipiului Tulcea.
Pe 5 noiembrie 2020, la scurt timp de la preluarea mandatului de primar al municipiului, Ştefan Ilie anunţa că a semnat procesul verbal de predare-primire cu RADEF pentru Gradina de vară Dacia. Anul trecut, administraţia locală a demarat un plan urbanistic zonal, aflat în dezbatere publică.
„Grădina de vară este un reproş pe care mi-l aduc cei care sunt împotriva administraţiei pe care o conduc eu. În administraţia pe care o conduc eu, am reuşit să o aducem în patrimoniul municipiului. De ce nu ne-am apucat încă de ea? Pentru că nu se poate repara aşa uşor. Este nevoie de un plan urbanistic zonal care se află în dezbatere publică. Acesta va cuprinde şi parcările din zonă, parcarea de la Sindicate, parcarea de la Grădina de vară, modul în care vor circula maşinile, şi atunci acest plan urbanistic zonal necesită un anumit timp de dezbatere. Oamenii vin cu idei, vor fi piste de biciclete în zonă, şi atunci vom schimba întreaga infrastructură, iar Grădina de vară nu va mai arăta ca acum, va avea un aspect mai futurist şi modern. Am obţinut toate avizele, sperăm să obţinem şi finanţare europeană măcar pentru o parte din această lucrare şi sper ca în perioada următoare să fie începute lucrările. Avem trei astfel de zone pentru regenerarea urbană, zona Grădinii de vară, zona Pieţei Vechi şi al treilea spaţiu este Piaţa Civică pe care vrem de asemenea să o modernizăm”, a precizat primarul municipiului.
Administraţia locală are în plan şi construirea unei zone pietonale pe strada Unirii, între Piaţa Civică şi Faleza Tulcea.
„Ne dorim să creăm un culoar din Piaţa Civică direct spre faleză, în sensul în care pe strada Unirii să fie şi o zonă pietonală pentru a putea merge din centrul oraşului sau de pe faleză fără să mai treci peste străzi. Aceste proiecte, care schimbă structura oraşului şi dau o altă frumuseţe zonei, înseamnă schimbarea aleilor cu granit şi flori şi cât mai mult spaţiu verde”, a explicat edilul.
Noul PUG, în lucru
În septembrie anul acesta, Primăria Tulcea a semnat contractul pentru noul Plan Urbanistic General al municipiului Tulcea. Actualizarea Planului Urbanistic trebuia realizată de foarte mult timp, spune primarul Ştefan Ilie, deoarece ultimul PUG al municipiului Tulcea datează din 1996, deşi legea prevede reînnoirea acestuia cel puţin o dată la 10 ani. Acesta va fi elaborat de asocierea a cinci birouri de arhitectură şi urbanism, dintre care amintim centrul de proiectare al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.
Crearea de parcuri, zone de agrement şi sport, de rute pietonale şi ciclabile, dar şi regenerarea urbană a actualelor zone industriale inactive sunt teme care se vor impune prin noul Plan Urbanistic General al municipiului.