Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea au obţinut finanţare europeană în valoare totală de peste 11.000.000 euro în cadrul procesului de evaluare şi selecţie a Strategiilor de Dezvoltare Locală, depuse prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală „Viitor Pentru Tulcea” şi „Restart Neptun Tulcea”.
Printre investiţiile şi activităţile ce vor fi realizate se află construirea, reabilitarea, modernizarea, dotarea de structuri educaţionale inclusiv infrastructură sportivă şi educativă conexă, modernizarea sălii de sport multifuncţionale Daniel Pohariu, amenajarea de spaţii educaţionale în aer liber, reabilitarea şi modernizarea centrelor sociale, construirea şi dotarea unui centru de asistenţă comunitară integrată, cu respectarea principiilor nZEB, acţiuni în domeniul furnizării de servicii pentru promovarea multiculturalismului, a educaţiei, a ocupării forţei de muncă şi asistenţei juridice, între comunităţile de români, turci, tătari, armeni, lipoveni, romi, ucrainieni, refugiaţi, etc.
Primarul Ştefan Ilie a subliniat faptul că municipiul Tulcea nu a mai avut până acum un grup de acţiune locală, iar cele două GAL-uri pentru care s-a depus cerere de finanţare au ca scop a dezvoltarea a două zone vulnerabile din oraş, cartierele Neptun şi Dallas.
„Vreau să punctez faptul că a fost o muncă extraordinară, în special a colegilor de la DAPS, pentru că sesiunea a fost deschisă în noiembrie, şi tot la sfârşitul lunii trebuia să depunem cerere de finanţare. Am avut un timp foarte scurt la dispoziţie. În al doilea rând, vreau să subliniez faptul că niciodată municipiul nu a avut vreun grup de acţiune locală (GAL). De când suntem în Uniunea Europeană, în fiecare exerciţiu European s-a dat posibilitatea constituirii unor GAL-uri care derulează fonduri mai mici, până acum au fost 2 milioane de euro, acum este pentru prima oară când sunt mai mari, 5,6 milioane. Aceste GAL-uri care au existat şi există până acum au fost toate fără municipii. Cuprindeau GAL-ul Dobrogea de Nord în care erau localităţile Luncaviţa, Văcăreni, oraşul Isaccea, GAL-ul Delta Dunării cuprindea localităţi din Delta Dunării, şi tot aşa, însă municipiul nu a aplicat niciodată pentru constituirea unor GAL-uri. Noi acum am vrut să aplicăm pentru două, pentru că am ales două zone vulnerabile în care există probleme cu discriminarea rasială, lipsa locurilor de muncă, gestionarea proastă a deşeurilor în rândul cetăţenilor, copii cu părinţi plecaţi în străinătate, familii vulnerabile sau probleme etnice. Şi am ales zonele Neptun şi Dallas. În zona Dallas sunt foarte multe persoane care au rămas şomere în urma închiderii unor combinate, cum a fost Feralul, şi locuiesc în acele clădiri de nefamilişti şi este nevoie de implicarea comunităţii. Aceste grupuri de acţiune locală vor finanţa prin banii pe care i-au obţinut pentru incluziune socială şi participarea activă a oamenilor la diferite activităţi prin care să-şi regleze comportamentul în familie, să crească numărul celor care se duc la şcoală, să găsească locuri de muncă, să încurajăm antreprenoriatul, să-şi facă mici afaceri şi să fie răspunzători. Plus proiectele mici pentru reabilitarea unor şcoli, a unor centre medicale, reabilitarea sălii de sport, fiindcă am cuprins zona Dallas până la Lacul Ciuperca”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a explicat că următoarea etapă este semnarea contractelor de finanţare, urmând ca cei interesaţi să poată depune proiecte pentru mici afaceri locale.
„În faza următoare, în luna ianuarie, vom fi invitaţi să semnăm contractele de finanţare, iar apoi în baza strategiei se vor lansa sesiunile pentru depunerile de proiecte îndreptate către mediul privat, pentru mici afaceri locale. Spre exemplu, pentru realizarea unor activităţi meşteşugăreşti, pentru cei care ştiu să facă diferite broderii sau alte tipuri de lucru în casă, pentru finanţarea unor activităţi de genul spălătorie, vulcanizare. De asemenea, pot depune proiecte şi instituţiile publice pentru repararea unor cabinete, centre integrate, sociale. Am format un grup care va monitoriza aceste sesiuni şi bineînţeles că după ce GAL-ul va acorda finanţare sau punctaj unor cereri de finanţare, ele sunt la rândul lor supervizate de către Ministerul Fondurilor Europene. Avem posibilitatea, dacă rămân bani pe această măsură şi nu s-au mai înscris alte GAL-uri, ca la finalul sesiunii să mai primim pe lângă 5,6 milioane de euro şi alţi bani”, a precizat Ştefan Ilie.
Cele două cereri de finanţare au obţinut punctaje mari, de 9,72 respectiv 9,64.