Antreprenorii tulceni din domeniul HoReCa sunt nemulţumiţi de dezinteresul elevilor care le vin la practică. Discuţia a avut loc în cadrul întâlnirii pe tema sezonul turistic din acest an, organizată, ieri, de către Prefectura Tulcea, la care au fost prezenţi operatorii turistici cu activitate pe raza judeţului Tulcea şi factori de decizie din domeniu.
Elevii nu ştiu să ţină nici măcar un cuţit în mână, dar nici teoria nu o stăpânesc prea bine. Mai mult, preferă să meargă să facă practica în unităţile unde nu sunt puşi la muncă, iar acest fapt duce la cunoştinţele reduse pe care le acumulează, a atras atenţia Raluca Cacencu.
„Nu este numai despre a ţine cuţitul în mână, ei trebuie să înveţe teoria, dau teste şi examene din ea, dar ei nu ştiu nimic. Elevii aleg unde merg să facă practica şi toţi se duc acolo unde nu-i pun să facă nimic”, a spus în timpul dezbaterii Raluca Cacencu.
Antreprenorii au criticat şi faptul că elevii şcoliţi în judeţ pe diferite calificări profesionale de interes în domeniul HoReCa, peste 500 în acest an, nu vin să se angajeze în unităţile tulcene.
„Vreau să semnalez faptul că nu ne vin la angajare niciunul dintre copiii aceştia. Mie mi-a venit acum 3 ani o fată care nu ştia să ţină cuţitul în mână. Concluzia mea este că ies neşcolarizaţi din sistem. Nu este vina copilului, el este educat de părinţi şi după aceea în şcoală. Din punctul meu de vedere, nu sunt învăţaţi în şcoală nimic. Niciun elev pe care şcoala îi specializează nu vine în domeniu pe mai departe”, a declarat antreprenorul Bogdan Corbeanu.
Inspectorul general adjunct al ISJ, Constantin Coca, a specificat în cadrul şedinţei că elevii studiază teoria în şcoli, iar mai apoi practica este învăţată în unităţile agenţilor economici.
„Există un parteneriat între şcoală şi agenţii economici, unde elevii îşi desfăşoară practica. În şcoală ei învaţă partea teoretică, iar ceea ce se desfăşoară în locaţiile agenţilor economici este partea practică. În timp ce fac şcoală, au zile sau săptămâni programate pentru practică. O parte dintre dumneavoastră probabil aveţi acordul de parteneriat încheiate cu aceste instituţii unde elevii îşi desfăşoară practica necesară pregătirii lor. Alţi agenţi economici pot, de asemenea, să încheie parteneriate direct cu liceele şi şcolile care şcolarizează aceşti elevi”, a spus Constantin Coca.
De asemenea, reprezentantul ISJ Tulcea a afirmat faptul că unii agenţi economici refuză să încheie parteneriate cu unităţile de învăţământ şi să primească elevii la practică.
„Agenţii economici implicaţi în această activitate şi cei care au nevoie de persoane pregătite trebuie să se implice în pregătirea lor şi după care să-i menajeze. Sunt agenţi economici care refuză să încheie parteneriate şi nu primesc elevii la practică. Au fost întâlniri numeroase care au avut loc în privinţa formării acestor clase şi obţinerii autorizării, la început au fost mai mulţi agenţi economici interesaţi”, a adăugat Constantin Coca.
Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, le-a propus antreprenorilor să se întâlnească în perioada următoare pentru a discuta problemele semnalate de aceştia.
„Haideţi să ne întâlnim în perioada următoare ca să vedem dacă educaţia pe care o facem în aceste şcoli este aceea pe care ne-o dorim”, a adăugat prefectul Alexandru Dan Munteanu.
La evenimentul de ieri a fost prezent şi Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, care a spus că toţi agenţii economici trebuie lăsaţi să se dezvolte, bineînţeles într-un cadru legal.
„Este o acţiune lăudabilă a Instituţiei Prefectului – Judeţul Tulcea, pentru că îi aduce la masa discuţiilor pe cei care controlează şi pe cei care sunt controlaţi. De asemenea, este admirabil accentul pus pe prevenţie: aceasta ar trebuie să fie relaţia cu agentul din turism, mai ales că nu trăim vremuri extraordinare, dată fiind perioada pe care o tranzităm – am avut o pandemie, iar acum avem un război la graniţă. Toţi agenţii economici trebuie lăsaţi să se dezvolte, bineînţeles într-un cadru legal. Este important să îi sprijinim, să avem înţelepciune şi să îi îndrumăm”, a transmis Horia Teodorescu.
În acelaşi cadru, preşedintele Teodorescu a vorbit şi despre implicarea Consiliului Judeţean Tulcea în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea turistică a spaţiului nord-dobrogean.
„Judeţul Tulcea şi-a asumat faptul că turismul constituie un pilon de dezvoltare al acestei zone. În acest sens, noi, Consiliul Judeţean Tulcea, ne-am concentrat pe componenta de conectivitate, de a uşura accesul turistului către destinaţie: este important să avem drumuri bune, să avem aeroport, să avem porturile, podul peste Dunăre, faleza etc”, a mai precizat şeful Executivului judeţean.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate teme de interes pentru agenţii economici din turism, printre care prevenirea încălcării prevederilor legale ce reglementează domeniul turismului, stabilirea modului de aplicare a sancţiunilor contravenţionale, oportunităţi de finanţare şi dezvoltare, implementarea sistemului naţional e-factura, prezentarea ofertei de şcolarizare în domeniul HoReCa.