Anul acesta, din luna octombrie primarii aleşi pe 9 iunie de către cetăţeni îşi vor prelua mandatele oficial. În câteva comune din judeţul Tulcea cetăţenii au ales schimbarea şi îşi doresc să vadă de la noii aleşi că aduc prosperitatea în localitatea lor.

Acesta este şi cazul comunei Ostrov, unde trăiesc peste 1.700 de locuitori. Noul primar al localităţii este Gabriel Neacşu (PNL), un tânăr în vârstă de 34 de ani, căsătorit şi care are două fetiţe.

Timp de patru ani a servit patria, fiind cadru militar, pe lângă cei trei ani în care a urmat şcoala militară. În prezent este maistru militar în rezervă, renunţând la cariera militară din anul 2017, când a ales calea străinătăţii pentru un trai mai bun. Totuşi, nereuşind să se acomodeze în străinătate, dorul de casă fiind prea mare, din decembrie anul trecut a ales să revină în ţară şi să candideze pentru Primăria comunei Ostrov.

„Este pentru prima dată când candidez. Vin din sectorul privat. Sunt maistru militar în rezervă, am servit patria timp de 4 ani. Trei ani am făcut şcoala militară şi alţi patru i-am lucrat în cadrul marinei militare. În 2017 am renunţat la cariera militară. Am muncit în străinătate timp de patru ani şi am simţit că nu este locul nostru acolo, mai ales că avem două fetiţe mici. Nu am putut să ne adaptăm, iar dorul de casă a fost mare. Lipsa locurilor de muncă determină tinerii să plece peste hotare pentru a reuşi să-şi facă un rost. Am purtat discuţii cu persoanele din cercul meu, iar toţi vorbeau de schimbare, de lucruri bine făcute şi nu de mântuială. Dacă ne dorim schimbarea, o realizăm noi, nu aşteptăm să o facă altcineva. Astfel a pornit gândul de a candida”, ne-a declarat primarul ales al comunei Ostrov.

Gabriel Neacşu doreşte să continue proiectele începute de actualul primar al comunei, dar să implementeze şi altele noi pentru dezvoltarea localităţii. Vrea să construiască în mandatul său o sală de sport, deoarece copiii nu au unde să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică şi sport. De asemenea, doreşte construirea mai multor locuri de joacă, dar şi a unei zone industriale pentru care s-a identificat deja terenul.

„Referitor la priorităţi, este de bun simţ şi omeneşte continuarea proiectelor care au fost începute şi pentru care s-a obţinut finanţare. Mă refer la implementarea proiectului pe fondul de mediu, cu panourile fotovoltaice. Banii au fost cheltuiţi pe studii de fezabilitate, pe proiecte, consultanţă şi nu este normal să renunţăm la ele, mai ales că au aprobată finanţarea, rămâne doar să le implementăm. Informaţii multe nu deţin pentru a şti în ce stadiu se află proiectele. Din câte cunosc, încă nu s-a ajuns la faza de licitaţie şi nu înţeleg de ce. Deci ambele proiecte existente vor fi duse la bun sfârşit. De asemenea, avem de asfaltat şase străzi, fiind vorba despre 1,8 km, iar concomitent cu acestea prioritară este rezolvarea situaţiei cu apa potabilă. Avem un sistem deficitar, puţurile nu sunt de mare adâncime şi nu mai fac faţă. Întreaga reţea a fost modernizată în 2014, însă nu face faţă nevoilor actuale. Iniţial vom începe cu forarea de noi puţuri de mare adâncime. De asemenea, o să mărim capacitatea de stocare a apei. Îmi doresc să facem şcoala şi grădiniţa, deoarece infrastructura lor este precară. Copiii nu au unde să-şi desfăşoare orele de educaţie fizică şi sport. Un plan pentru viitor ar fi construcţia unei săli de sport. Pe termen scurt, dorim să amenajăm terenul de fotbal, care nu arată decent, iar la grădiniţă este o situaţie asemănătoare. O mare problemă ar fi şi lipsa parcurilor de joacă. În sat avem un singur parc şi nu este suficient pentru comună. În acelaşi timp, vom găsi soluţii pentru înfiinţarea unei zone industriale pentru care am identificat terenul, pentru a putea atrage investitori. Avem în jur de 5 hectare la drumul judeţean, care dispune de aproape toate utilităţile. Este nevoie doar de amenajare şi de pus la punct”, ne-a spus Gabriel Neacşu.

Printre problemele frecvente de care se plâng cetăţenii comunei Ostrov sunt lipsa apei potabile, a locurilor de muncă şi a unui medic stomatolog.

„Având în vedere condiţiile meteorologice pe care le întâmpinăm acum, adică 5-6 luni din an avem temperaturi ridicate, problema principală a comunei este lipsa apei potabile, care este esenţială pentru orice comunitatea, nu numai pentru Ostrov. A doua problemă pe care o remarcă cetăţenii este lipsa locurilor de muncă. De asemenea, avem un medic de familie, dar programul este foarte scurt, două zile pe săptămână. Şi lipsa stomatologului se remarcă, cu toate că există infrastructură”, ne-a declarat primarul ales al comunei Ostrov.

Gabriel Neacşu a candidat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL) şi a reuşit să câştige Primăria comunei Ostrov cu 47,19% din voturi, la o diferenţă de 4,1% voturi de contracandidatul său, obţinând de la cetăţeni un număr de 403 voturi.