Regulile privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân vor fi modificate, conform unui proiect de act normativ propus de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA). Una dintre principalele modificări vizează implicarea consiliilor judeţene în gestionarea acestei probleme şi clarificarea responsabilităţilor ce revin consiliilor locale şi proprietarilor de animale.

Bugetele primăriilor din comunele tulcene nu pot suporta înfiinţarea unui adăpost pentru câinii fără stăpân, costurile fiind mult prea mari pentru asigurarea hranei, steri-lizărilor şi serviciilor aferente, spune primarul Eugen Ion, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) Tulcea.

„Am discutat cu preşedintele ACoR de la nivel naţional şi am venit şi noi cu propuneri de modificare. Aşteptăm să iasă ultima ordonanţă pentru a putea găsi soluţii. În acest moment, ACoR Tulcea lucrează pentru a avea un serviciu prin cooperare pentru toate primăriile, deoarece costurile sunt foarte mari şi de aceea există această mare problemă în ceea ce priveşte câinii fără stăpân. Bugetele primăriilor locale nu-şi permit înfiinţarea propriilor adăposturi, să respecte legislaţia în ceea ce priveşte asigurarea crotalierelor, sterilizărilor şi asigurarea hranei. Faţă de proiectul iniţial, am cerut să nu se limiteze serviciul de ecarisaj, să fie doar pe raza a 45 km, deoarece nu în fiecare zonă există astfel de adăposturi specializate pentru această distanţă internă. Dacă nu se va scoate această limită din jurul a 45 km, vor apărea alte probleme. În momentul în care un ONG îşi creează un adăpost într-o zonă la mai mult de 45 km, primăria respectivă nu poate să lucreze cu ei. Un adăpost nu poate fi susţinut de către o primărie de comună. În maxim un an  intră în faliment. Am făcut toate simulările posibile în ceea ce înseamnă costurile. Bugetele primăriei nu au cum să susţină asemenea servicii, pentru că avem o legislaţie care îţi impune, în momentul în care faci un adăpost, regulile care trebuie respectate, iar sursele de finanţare nu există. Din fericire, suntem printre comunele unde încercăm să gestionăm situaţia câinilor fără stăpân. Am mai avut în trecut nişte acţiuni de sterilizare şi am încercat să îi facem pe locuitori să conştientizeze care sunt responsabilităţile atunci când au un câine. Nu întâmpinăm situaţii grave în comuna noastră”, ne-a declarat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.