Obiceiuri și tradiții păstrate de rușii-lipoveni
Preotul Adrian Dorimente Antonov, de la cea mai veche biserică de rit vechi din Tulcea (biserica cu hramul Sf. Parascovia), ne-a dezvăluit câteva din tradiţiile ruşilor-lipoveni, încă ţinute cu sfinţenie de enoriaşi
Dacă la creştinii-ortodocşi sărbătorile de iarnă au luat sfârşit odată cu Boboteaza şi Sfântul Ion, comunitatea ruşilor-lipoveni se află, în continuare, în toiul celebrării Naşterii Domnului şi în aşteptarea noului an. Pe 7 şi 8 ianuarie, conform calendarului Iulian, ortodocşii de rit vechi au sărbătorit primele două zile de Crăciun, ocazie cu care cetele de colindători au colindat, în cete, casele enoriaşilor. Potrivit preotului Adrian Dorimente Antonov, de la cea mai veche biserică de rit vechi din Tulcea (biserica cu hramul Sf. Pa-rascovia), tradiţiile ruşilor-lipoveni sunt stricte şi menţinute cu sfinţenie.
Totodată, ruşii lipoveni sunt singurii creştini care colindă doar cântecele din biserică, nu oricine putând fi cooptat în ceata de colindători care ia la pas casele enoriaşilor imediat după primirea binecuvântării din partea duhovnicului.
După sărbătorirea Sfântului Ştefan, următorul moment aşteptat cu nerăbdare de ruşii-lipoveni este intrarea în anul nou. În data de 13 ianuarie, dis-de-dimineaţă, copiii vor merge la semănat. Şi nu cu arpacaş, ci cu grâu întreg, amestecat cu orez.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA