Sute de mii de oameni din toate colţurile ţării au participat la Ziua Curăţeniei Naţionale pentru a face România puţin mai curată, sâmbăta trecută.

Şi la Tulcea, sute de voluntari din tot judeţul s-au mobilizat, inclusiv în localităţile din Delta Dunării, pentru a ecologiza zonele verzi importante.

Şi cadrele didactice de la unităţile şcolare din Măcin, în parteneriat cu Ocolul Silvic şi  U.A.T. Măcin au participat la campania naţională „Let’s Do It, România!”, alăturându-se astfel mişcării de voluntariat dedicate curăţeniei şi protejării mediului înconjurător.

Cu mănuşi, saci de gunoi şi mult entuziasm, profesorii, părinţii voluntari şi elevii au lucrat cot la cot pentru a strânge cantităţi considerabile de deşeuri. Zona vizată a fost una de mare importanţă pentru locuitorii oraşului, fiind des frecventată de localnici, iar curăţarea ei a fost un pas esenţial spre menţinerea unui mediu curat şi sănătos.

Sub deviza „Un oraş curat, o comunitate sănătoasă”, profesorii din cadrul Liceului „Gheorghe Munteanu Murgoci”, reprezentat de director prof. Olguţa Bâlea şi prof. Paula Iordache, Liceul Tehnologic Măcin, reprezentat de director prof. Viorica Barbato, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Banea”,  reprezentată de profesor Narcis Doru Oprescu, Clubul Copiilor, reprezentat de prof. Comşa Adina, au decis să ofere un exemplu demn de urmat pentru elevi şi comunitatea locală. Timp de câteva ore, aceştia s-au implicat activ în acţiuni de colectare a deşeurilor din diferite zone ale oraşului Măcin, din parcuri, spaţii verzi şi zonele limitrofe ale şcolilor. Activitatea lor a demonstrat încă o dată că responsabilitatea faţă de natură trebuie să fie un efort comun şi constant.

Astfel, elevii claselor a IX-a C şi a XI-a A de la Liceul Tehnologic, însoţiţi de profesoarele Roxana Radu, Laura Neguş şi prof. Georgeta Chioveanu, alături de elevii de la Şcoala Gheorghe Banea (ciclul primar) – coordonaţi de P.i.p. Cristina Zlate, prof. Elena Ramona Perianu, bibl. Carmen Dimcea, P.i.p. Ionela Stoica, P.i.p. Dorina Bucur, inv. Georgeta Sacuiu, P.i.p. Cecilia Sapungi, P.i.p Andreea Pădurescu, prof. Corina Paduraru şi Vladimir Dumitru (ciclul  gimnazial) s-au alăturat grupelor de copii de la Clubul Copiilor însoţiţi de prof. Doina Evduh, prof. Ionel Retea, prof. Lucreţia Malenda, prof. Alexandrina Mocanu şi mst. Alexandru Dabija. Evenimentul a atras şi părinţi voluntari care au participat la această activitate, fiind un exemplu pentru comunitatea măcineană.

În cadrul acestei acţiuni s-a reliefat importanţa educaţiei ecologice încă de la o vârstă fragedă. Prin implicarea directă a părinţilor şi a cadrelor didactice în această activitate, s-a dorit ca elevii  să se inspire şi să adopte obiceiuri sănătoase pentru protejarea mediului.

„Este important să ne implicăm şi să ne asumăm un rol activ în menţinerea curăţeniei în oraşul nostru. Nu doar că predăm aceste principii în cadrul orelor, dar şi acţionăm pentru a arăta cât de important este să avem grijă de natură”, a declarat unul dintre cadrele didactice participante.

Cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa ca pe viitor să participe şi la alte campanii similare, sperând totodată la o implicare şi mai mare din partea locuitorilor .

În sprijinul voluntarilor s-au mobilizat Primăria Municipiului Tulcea şi Garda de Mediu. De asemenea, la acţiune au participat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea, J.T. Grup Tulcea, Energoterm, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Agenţia pentru Protecţia Mediului Tulcea şi Ocolul Silvic Măcin.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.