Municipalitatea tulceană pregăteşte o amnistie fiscală de care pot beneficia toate categoriile de debitori, prin anularea majorărilor de întârziere.

Persoanele fizice sau juridice din municipiul Tulcea vor putea să-şi anuleze accesoriile aferente obligaţiilor de plată la bugetul local, un proiect de hotărâre în acest sens urmând să fie supus votului, astăzi, în plenul Consiliului Local. Este vorba despre accesoriile existente la data de 31 august 2024, în valoare de peste 8,5 milioane de lei. Astfel, dobânzile şi penalităţile vor fi anulate, cu condiţia achitării obligaţiilor fiscale principale până la data de 25 noiembrie 2024.

Conform proiectului de HCL iniţiat de primarul Ştefan Ilie, „se aprobă acordarea facilităţilor fiscale prevăzute de art. II – IX din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

„Prin acest act normativ s-a propus instituirea măsurilor conjuncturale de acordare a unor facilităţi fiscale prin care se urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la bugetul general consolidat, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, aspect de care beneficiază întreaga societate”, se precizează în raportul care însoţeşte hotărârea.

Cadrul legal este oferit de Ordonanţa de Urgenţă 107/2024 şi vine în sprijinul contribuabililor aflaţi în dificultate financiară.

„Precizăm ca impactul bugetar estimat, în cazul acordării facilităţii de anulare a accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024, este de 8.583.829 lei, în condiţiile achitării debitelor restante la 31 martie 2024 şi a creanţelor curente (de la 01.04.2024 până la data depunerii cererii) în sumă de 36.200.963 lei”, se arată în proiect.

Pentru a putea fi şterse datoriile, debitorul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale până la data depunerii cererii de anulare. Cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusă până la data de 25 noiembrie.