Timpul de un minut în care s-a epuizat bugetul alocat regiunii Bucureşti – Ilfov a atras atenţia Asociaţiei Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE), care reclamă suspiciunea implicării Inteligenţei Artificiale (AI) şi a unor programe speciale pentru înscrierea rapidă în Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024″.

La Tulcea au fost depuse 703 de dosare, din totalul de 8.091 în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea de Sud-Est. Bugetul de peste 242 milioane lei a fost epuizat în mai puţin de 2 minute.

Valentin Spiru, managerul Spiru Electra – instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu (AFM) pentru instalarea kiturilor Fotovoltaice prin Programul „Casa Verde”, spune că este imposibil ca în câteva secunde să fie introduse sute de dosare, fiind dincolo de limitele umane.

„Şi anul trecut a fost o situaţie similară. Depinde cât de iute este fiecare beneficiar şi cât de bine stăpâneşte manevrarea tastaturii. Am reuşit şi noi să depunem, dar mai mult de două dosare este imposibil să fie introduse de o singură persoană. Într-adevăr, Tulcea nu a reuşit să introducă decât vreo 700  de dosare, comparativ cu celelalte judeţe din sud-est. Cu excepţia primei ediţii, în care depunerea documentelor a căzut în sarcina instalatorilor validaţi, după aceea mereu au fost aceleaşi suspiciuni, chiar mai accentuate în ediţia 2022, pentru 2023. Atunci s-a blocat sistemul şi a trebuit să se redeschidă pe zile, pe regiuni. Cu siguranţă sunt tot felul de aplicaţii, probabil hackeri, deoarece este imposibil ca în 15 secunde să ai deja sute de dosare introduse. Este dincolo de limitele umane”, ne-a declarat Valentin Spiru.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.