Primăria Tulcea a publicat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2025.

Respectivul proiect de hotărâre conţine şi tabloul cuprinzând cotele, valorile impozabile, nivelurile impozitelor şi taxelor locale, şi alte taxe asimilate acestora, taxele speciale, precum şi amenzile care se stabilesc, se actualizează sau se ajustează, după caz, de către Consiliul Local al Municipiului Tulcea.

Acesta se va afla în consultare publică până la data de 8 noiembrie 2024, timp în care sunt aşteptate sugestii şi observaţii de la cetăţeni. Cert este însă că majoritatea taxele şi impozitele locale vor fi mai mari de anul viitor, în primul rând din cauza inflaţiei. În 2025 va fi luată în calcul o indexare a taxelor şi impozitelor cu un procent de 10,4%, reprezentând rata inflaţiei. Este vorba despre taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri, pe maşină, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor, autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxe speciale, taxa de habitat, taxa de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile. Această creştere reprezintă în fapt o majorare a impozitelor cu rata inflaţiei.

De asemenea, se majorează şi cuantumul taxei de habitat de la 213 lei / persoană / an la 217 lei / persoană / an.

„Precizăm că se propune stabilirea cuantumului taxei de habitat de 18,10 lei/persoană/lună, respectiv 217,20 lei/persoană/an”, se arată în proiectul de hotărâre.

Motivul creşterii îl constituie pe de o parte scăderea numărului de persoane înregistrate în evidenţa organului fiscal la taxa de habitat, dar şi scăderea cantităţii de deşeuri depozitate la depozitele Ecorec şi Mihai Bravu, eligibilă pentru taxare.

La data de 4 septembrie numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţa organului fiscal la taxă de habitat este de 57.137, cu menţiunea că 2.060 persoane beneficiază de facilităţi fiscale.

Se vor păstra însă bonificaţiile de 10% pentru cei care-şi vor achita obligaţiile anuale către bugetul local până la sfârşitul lunii martie.

Majorarea impozitelor cu rata inflaţiei şi creşterea cuantumului taxei de habitat va aduce bugetului local 2.581.707 lei.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2025 ar urma să fie supus votului consilierilor municipali cel mai târziu în decembrie, acesta fiind o primă bază de pornire în construirea bugetului municipiului Tulcea pe anul viitor.

„Taxele sunt indexate cu rata inflaţiei şi taxa de habitat creşte cu 4 lei. Proiectul este în dezbatere publică şi poate suferi modificări. O să intrăm cu aprobarea în decembrie, până atunci o să mai discutăm despre majorarea de 4 lei a taxei de habitat. Suntem în plin proces de inventariere a numărului de persoane. Lucrul acesta se face atât de cei de la Servicii Publice cât şi de noi, prin Taxe şi impozite”, ne-a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2025 se aprobă până la sfârşitul acestui an, nu înainte de consultarea cetăţenilor, care pot transmite recomandări, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ menţionat până la data de 8 noiembrie.