Administraţia locală a demarat o serie de modificări urbanistice în zona Vard, principalele proiecte fiind discutate de primarul Ştefan Ilie împreună cu reprezentanţii conducerii şantierului.

Astfel, Primăria  Tulcea va construi un nou drum de legătură între şantier şi strada Livezilor, pentru fluidizarea traficului auto şi pietonal, în acest caz fiind anunţate exproprieri.

De asemenea se caută soluţii pentru reabilitarea drumului perimetral aflat acum în administrarea Alum, se vor construi două staţii de autobuz în zona şantierului şi se va realiza o piaţetă în cartierul Dallas cu implicarea Vard.

„Am demarat realizarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru un drum de legătură care să facă mai facilă plecarea celor de la Vard către zona Livezilor, în care vom avea şi o mică porţiune de expropriat. Acest drum va facilita o mare parte din accesul către şantier. Lucrarea este prevăzută din fonduri locale, iar dacă vom avea la dispoziţie şi fonduri europene, vom accesa. Reprezentanţii Vard ne-au solicitat să încercăm să reparăm drumul care aparţine Alum, unde, fiind trafic greu, s-a deteriorat. Am fost pe drumul respectiv, realizăm nişte analize să vedem ce putem face, mai ales că acum este în administrarea celor de la Alum. Ar trebui să facem un parteneriat sau să ni-l dea înapoi şi să obţinem finanţare, pentru că drumul necesită intervenţii destul de complexe. Acum facem o evaluare, să vedem cât ne-ar costa. Avem şi un proiect pentru realizarea unei piaţete din materiale reciclabile, aflate acum la DIAP. Le-am cerut ajutorul specialiştilor de la Vard pentru a putea ondula acele materiale de construcţii, pentru a face ceva specific zonei navaliştilor”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Lucrările de modernizare a străzii Dumitru Ivanov, de la canalizarea apelor pluviale sau menajere şi până la asfaltare, vor începe în acest an.

„Am obţinut finanţare prin Programul <<Anghel Saligny>> pentru strada Dumitru Ivanov care va fi reabilitată în întregime şi va facilita accesul, mai ales al angajaţilor Vard. Cu această ocazie se vor asfalta şi parcările din zonele limitrofe străzii”, a spus Ştefan Ilie.

Modernizarea trecerii la nivel de cale ferata din dreptul Iberom este o altă investiţie pentru care Primăria Tulcea a asigurat contravaloarea lucrărilor şi care va începe în perioada următoare.

„Am virat toată suma necesară către Căile Ferate Române şi am semnat contract pentru a face investiţia de trecere dale la nivel de cale ferată care înseamnă repoziţionarea tuturor şinelor şi punerea de dale de cauciuc în aşa fel încât maşinile să poată trece cât mai fluid. Lucrarea a fost avizată de către toate instituţiile, de către CFR Constanţa, CFR Bucureşti şi Ministerul Transporturilor. Am făcut devizul, un cont şi un parteneriat cu cei de la CFR şi am virat luni banii, urmând ca ei să înceapă lucrările în perioada următoare”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea a alocat 1,7 milioane de lei pentru amenajarea traversării liniei CFR din zona străzii Dumitru Ivanov. Aceasta va fi modernizată prin înlocuirea actualului sistem de trecere la nivelul căii ferate cu dale elastice de cauciuc.

Lucrările pot fi executate doar de companii autorizate de CFR/Ministerul Transporturilor, după rigori şi standarde conform legii.