Majoritatea primăriilor comunelor tulcene sunt în prag de executare silită, din cauza datoriilor acumulate la diverşi furnizori de servicii. Acestea aşteaptă o nouă rectificare bugetară, spune preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu.

„Poate sunt două, trei primării care au cariere de piatră, care au venituri proprii, care mai stau în picioare, dar restul sunt destul de necăjite. Acum vine o rectificare de buget, o rectificare consistentă, dar este doar un paleativ la nevoile lor. Sunt buni şi banii ăştia care vor veni”, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

Preşedintele nu a putut preciza valoarea totală a debitelor înregistrate de autorităţile tulcene, dar a specificat că primăriile ar urma să primească sume cuprinse între 40.000 de lei şi 200.000 de lei.

„Probabil că rectificarea bugetară va acoperi urgenţele maxime, cele care le-au adus în situaţia să fie executate silit. Sunt mai multe primării în prag de a fi executate silit. Oricine poate să dea drumul la o executare silită şi să-i blocheze conturile şi să devină primăria nefuncţională. Sunt destule, din păcate. În toată ţara este aceeaşi situaţie, nu numai la noi”, a mai spus Horia Teodorescu.

Bani pentru primari! Judeţul Tulcea a primit în total 53.400.000 de lei

Joia trecută, în şedinţa de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor fi alocate fondurile necesare ca toate primăriile care au solicitat susţinere, indiferent de culoarea lor politică, să primească banii pentru a continua investiţiile.

Suma totală care va fi alocată pentru 3.200 de UAT-uri din întreaga ţară se ridică la 3,34 miliarde de lei, urmând ca Bucureştiul să primească suma cea mai mare, 50 de milioane de lei.

Guvernul  României a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută o hotărâre privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Actul normativ prevede suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2024 cu suma de 3.348.342.000 lei.

Judeţul Tulcea a primit suma de 53.400.000 lei, ce a fost împărţită tuturor UAT-urilor. Cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi municipiului Tulcea (3.500.000 lei), Consiliului Judeţean (2.150.000 lei), oraşelor Măcin (2.000.000 lei), Babadag (1.500.000 lei), Isaccea (1.300.000 lei) şi comunei Topolog (1.300.000 lei).

Câte 1.100.000 lei au primit oraşul Sulina, comunele Jurilovca şi Sarichioi.

Suma de 1.050.000 lei a fost distribuită comunelor Ceamurlia de Jos, Cerna, Frecăţei, Luncaviţa, Mahmudia, Mihai Bravu, Murighiol, Niculiţel şi Nufăru, iar pentru comunele Baia, Carcaliu, Casimcea, Ciucurova, Dăeni, Greci, Grindu, I.C. Brătianu, Izvoarele, Jijila, Maliuc, Mihail Kogălniceanu, Nalbant, Ostrov, Sfântu Gheorghe, Slava Cercheză, Somova, Stejaru, Turcoaia, Valea Nucarilor, Valea Teilor şi Văcăreni a fost alocată suma de 1.000.000 lei.

Câte 600.000 lei au primit comunele Beidaud, Beştepe, Chilia Veche, Crişan, Dorobanţu, Hamcearca, Horia, Peceneaga şi Smârdan.

Cele mai mici sume, câte 500.000 lei, vor ajunge în comunele C.A. Rosetti, Ceatalchioi şi Pardina.