Dintre cei 30 de membri care formează Consiliul Judeţean Tulcea în mandatul 2024 – 2028, 12 sunt figuri noi printre aleşii judeţeni.
PSD are 13 consilieri judeţeni, şase dintre ei au făcut parte şi din mandatul trecut, iar unul în mandatul 2012-2016. PNL are 11 consilieri judeţeni, doi dintre aceştia fiind la primul mandat.
AUR, un partid nou intrat în Consiliul Judeţean, are şase consilieri, unii dintre ei obţinând în trecut mandate pe listele altor partide.
Unul dintre consilierii judeţeni aflaţi la primul mandat este Alexandru Bonea, PSD, care ne-a răspuns la setul de întrebări adresat, de altfel, tuturor noilor consilieri locali şi judeţeni.
Născut în oraşul Babadag, Alexandru Bonea are 42 de ani şi este căsătorit. De profesie este inginer piscicol, fiind absolvent al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, cu master în cadrul aceleaşi facultăţi. Activitatea sa profesională este legată de acvacultură, având diferite funcţii de-a lungul anilor precum inginer piscicol, consultant piscicol, director tehnic şi vicepreşedinte al Patronatului Peştelui din România.
În Consiliul Judeţean face parte din Comisia pentru administraţia publică locală, juridică, ordine publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
– Când aţi decis să vă implicaţi în politică şi ce anume v-a convins să faceţi acest pas?
– Am intrat în politică în anul 2019 în Partidul Social Democrat deoarece am ajuns la concluzia că doar dacă ne implicăm, şi nu doar discutăm fără rost pe platformele sociale, putem să îndreptăm ţara noastră în direcţia bună. În viziunea mea, direcţie bună înseamnă recuperarea decalajelor faţă de vestul Europei.
– Care credeţi că este percepţia tulcenilor despre Consiliul Judeţean?
– Cred că tulcenii subapreciază activitatea Consiliului Judeţean din cauza problemelor cotidiene pe care le are fiecare dintre noi, interesul cetăţenilor fiind scăzut în a cunoaşte competenţele şi responsabilităţile CJ Tulcea.
– Care sunt „ţintele” aleşilor PSD pentru 2025?
– Cred că pentru anul 2025 există două priorităţi mai mari, pe lângă continuarea proiectelor începute. Prima prioritate este legată de continuarea investiţiilor legate de problema deşeurilor în judeţ, unde riscăm să rămânem fără operator al colectării. A doua prioritate este menţinerea drumurilor judeţene la un standard bun şi finanţarea drumului la Chilia Veche.
– În viziunea dvs., care sunt principalele probleme ale judeţului, dar şi ce soluţii propuneţi prin care le puteţi soluţiona?
– În viziunea mea, cea mai mare problemă a judeţului este colectarea deşeurilor la un preţ decent, judeţul nostru fiind al doilea ca suprafaţă din ţară, existând şi Delta Dunării pe o treime din acesta. Apoi avem şi problema numărului mic de locuitori, care pune o presiune şi mai mare pe preţ. Cred că soluţia este să investim în staţii de sortare şi tratare suplimentare pentru a reuşi să reducem costurile.
– Ce proiecte doriţi să iniţiaţi în acest mandat?
– În primul rând, noi, PSD Tulcea, ne dorim ca în acest mandat să vedem prima şosea rapidă Jijila – Cataloi în execuţie, dacă nu chiar finalizată.
– Ce faceţi în timpul liber? Care sunt hobby-urile dumneavoastră?
– Ca hobby-uri îmi place să merg la pescuit şi la vânătoare.
– La final, un mesaj pentru tulcenii care v-au votat, dar şi pentru cei care nu au făcut-o.
– În primul rând doresc să transmit tulcenilor la început de 2025 un sincer la mulţi ani! Le mulţumesc tulcenilor care au avut încredere în echipa PSD din care fac parte şi sper să le demonstrăm celor care nu au avut încredere în noi că s-au înşelat.
În ediţiile următoare vom continua prezentarea consilierilor locali şi judeţeni aflaţi la primul mandat.