Primăria Tulcea a publicat săptămâna trecută proiectul pentru bugetul local pe anul 2025. Propunerea înaintată de executiv va trece prin dezbatere publică până pe 10 martie, iar mai apoi va trebui să obţină şi votul consilierilor locali.
Potrivit datelor înaintate de municipalitate, în acest an, Tulcea are un buget total de circa 450 milioane de lei, în creştere faţă de 435 milioane de lei în 2024. La capitolul venituri, bugetul este de 431 milioane de lei, iar cheltuielile prevăzute ating suma de circa 450 milioane de lei. Cheltuielile de funcţionare sunt estimate la 174 milioane de lei, iar pentru cheltuielile cu investiţiile este prevăzută suma de peste 275 milioane de lei.
Potrivit primarului Ştefan Ilie, şi în acest an majoritatea banilor din buget vor fi îndreptaţi către proiectele de investiţii pentru lucrările de reabilitare a infrastructurii municipiului.
„Bugetul din acest an este mai mare comparativ cu anul trecut. Ceea ce este cel mai important legat de bugetul local este că marea majoritate a banilor vor fi îndreptaţi în continuare către investiţii. În raportul pe care îl facem privind bugetul de venituri şi cheltuieli, noi avem o estimare de aproape 342 de milioane de lei, în care mai mult decât 61,29% sunt alocate investiţiilor. Astfel, 61,29% din totalul de 450 milioane de lei sunt către investiţii, finanţare din venituri proprii şi fonduri europene, iar 38,71% sunt pentru cheltuieli operaţionale de funcţionare. În aceste cheltuieli operaţionale de funcţionare, oamenii când privesc prima dată pot considera că suma este pentru salarii. Nu, în cadrul acestui procent de 174 de milioane avem inclusiv cheltuieli privind întreţinerea străzilor, modernizarea spaţiilor verzi, plata colectării deşeurilor, subvenţiile pentru plata transportului public, bani pentru Energoterm şi pentru alte servicii ale municipiului de care beneficiază cetăţenii. De asemenea, 275 de milioane sunt strict pentru investiţii care se află în curs de executare sau altele care vor începe. În situaţia în care la nivelul ţării se încearcă o reducere a cheltuielilor, noi avem cheltuieli subdimensionate faţă de nevoile pe care le-am avea, adică facem acest lucru, încercăm să limităm cât mai mult cheltuielile şi nu neglijăm capitolul investiţional, pentru că, de fapt, municipiul se dezvoltă prin investiţiile pe care le face. Trebuie să continuăm cu reabilitarea străzilor, a blocurilor, cu toate investiţiile prin care punem la punct o infrastructură edilitară de care profită nu doar cetăţenii, ci şi mediul privat”, ne-a declarat Ştefan Ilie.
Edilul subliniază faptul că proiectele aflate în execuţie sunt prioritare anul acesta.
„Proiectele care sunt în execuţie sunt pe primul loc. În execuţie avem peste 40 de străzi care vor fi afectate şi în acest an de lucrări. Observăm că acum avem nişte străzi importante care ne produc un disconfort mare, cum ar fi Corneliu Gavrilov, dar în acest an o să afectăm şi strada Babadag. Deja am început lucrările pe ea pentru a înlocui partea de reabilitare a conductorului de apă şi canalizare şi încercăm în aşa fel încât să nu oprim traficul. La finalul acestui an, strada Babadag, şi sper eu şi strada Isaccei, va fi reabilitată în cea mai mare parte a ei cu asfalt, la fel şi Corneliu Gavrilov, care este tot o stradă importantă care are foarte mari probleme. Săptămâna trecută am avut o avarie pentru că în urma lucrărilor s-a spart o ţeavă veche din azbociment, or noi şi pe acestea le schimbăm. Nu este uşor, fiindcă ele se află la diferite adâncimi în pământ, sunt foarte vechi, se sparg foarte des, iar când se întâmplă acest lucru afectează jumătate din oraş. Prin aceste investiţii noi le schimbăm. Infrastructura edilitară de transport sau de punere în siguranţă a clădirilor publice sunt foarte importante. Continuăm cu şcoli şi cu alte clădiri publice care au un grad seismic ridicat, începând de la blocuri şi terminând cu licee sau alte tipuri de clădiri, pentru că prin reabilitarea lor pun în siguranţă nu doar clădirea, ci şi cetăţenii care le utilizează sau trec prin imediata apropiere”, a precizat Ştefan Ilie.
Bugetul pe 2025 prevede şi o alocare de 7 milioane de lei pentru subvenţionare energiei termice.