Candidaţii care se pregăteau ieri să susţină proba teoretică pentru obţinerea permisului de conducere au avut parte de o lecţie suplimentară, o acţiune de prevenire a corupţiei, desfăşurată pe domeniul public, la sediul  Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCÎV) Tulcea.

Ofiţerii de poliţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea au desfăşurat activitatea de educaţie în cadrul campaniei „E timpul să NU mai dăm şi noi ceva” pentru promovarea integrităţii cu cetăţenii care urmează să susţină proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere.

În cadrul activităţii au fost distribuite materiale promoţionale, pliante şi flyere cu mesaje preventive anticorupţie, precum şi de popularizare a liniei telefonice gratuite – Call-center anticorupţie 0800.806.806, unde cetăţenii pot sesiza faptele de corupţie în care sunt implicaţi funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne.

„E timpul să NU mai dăm şi noi ceva”

Direcţia Generală Anticorupţie împreună cu platforma Stop Contrabanda au lansat, în decembrie 2024, campania naţională de prevenire a corupţiei.

Campania intitulată „E timpul să NU mai dăm şi noi ceva” vine în contextul în care darea sau luarea de mită sunt pedepsite cu închisoarea.

Scopul principal al campaniei este de a creşte gradul de conştientizare asupra fenomenului corupţiei şi de a descuraja practicile de dare şi luare de mită, subliniind consecinţele legale şi sociale grave ale acestor fapte.

Sloganul campaniei, „E timpul să NU mai dăm şi noi ceva”, a fost conceput pentru a contracara o mentalitate eronată potrivit căreia succesul sau rezolvarea unor situaţii se pot obţine şi prin mijloace nelegale. În centrul campaniei se află o serie de iniţiative de comunicare care explică într-un limbaj simplu, accesibil şi direct riscurile la care se expun cei care aleg să ofere sau să accepte mită.

Campania promovează numărul de telefon 0800.806.806, pus la dispoziţie de DGA pentru raportarea anonimă şi confidenţială a faptelor de corupţie. Acest număr este vizibil în toate materialele de comunicare, fie ele postere, bannere, clipuri video sau alte instrumente distribuite la nivel naţional prin reţele media, social media şi instituţii publice.

Conform Eurobarometrului special nr. 548 din 2024 referitor la atitudinea cetăţenilor privind corupţia în Uniunea Europeană, 75% dintre români consideră corupţia o problemă larg răspândită în ţară. Totuşi, datele arată că mulţi cetăţeni aleg să nu raporteze cazuri de corupţie din diverse motive, cum ar fi dificultatea de a dovedi faptele (29%), teama că persoanele implicate nu vor fi pedepsite (23%) sau lipsa protecţiei pentru denunţători (23%).

Un studiu criminologic realizat de Ministerul Justiţiei împreună cu DGA indică faptul că valorile morale şi educaţia sunt principalii factori care pot preveni implicarea în fapte de corupţie. Aproape 68% dintre respondenţi consideră că educaţia joacă un rol esenţial în descurajarea acestor practici. În acest context, campania îşi propune să contribuie la schimbarea percepţiei publice şi să întărească ideea că un comportament integru este nu doar posibil, ci şi necesar

Reamintim că, la nivel local, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată de Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea al cărui sediu se află în municipiul Tulcea.

Cetăţenii care vor să ia atitudine împotriva actelor de corupţie pot face acest lucru printr-o sesizare gratuită la Call-center anticorupţie 0800.806.806, prin e-mail la tulcea.dga@mai.gov.ro sau direct la sediul structurii judeţene din municipiul Tulcea,  str. Isaccei, nr. 105 (în sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea), judeţul Tulcea.