Examenul de bacalaureat se va schimba pentru elevii care intră anul acesta în clasa a IX-a. Potrivit propunerilor din noua Lege a Educaţiei, elevii care încep clasa a IX-a în anul şcolar 2023-2024 vor susţine o singură probă ce conţine verificarea competenţelor pe mai multe materii, vor fi două probe de limbi străine, proba de competenţe digitale, iar cea specifică profilului va fi facultativă. Una dintre probe – şi cea importantă – conţine română, matematică, ştiinţe, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane. Concret, până la şase materii într-un singur test, iar proba de limbă străină va conţine obligatoriu examen din două limbi de circulaţie internaţională.
Camelia Ivanov, directorul Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, afirmă că modificarea examenului de bacalaureat va fi suportată destul de uşor, atât de profesorii, cât, şi de elevi, cei din urmă fiind mult mai adaptabili la nou.
„Nu pot să spun că va fi mai bine sau mai rău. În esenţă, modul în care va fi implementată această modificare trebuie foarte bine ales. Pornind de la subiecte, la calitatea itemilor, la scopul urmărit, dacă se doreşte ca elevul să aibă cultură generală de nivel mediu sau cultură generală plus cultură de specialitate, putem aprecia rezultatele acestei măsuri. Ideea nu este nouă. Sigur vor apărea materiale informative şi resurse educaţionale pentru elevi, cu teste de asemenea natură, exemplu ar fi şi testele de clasa a VI-a, care conţine itemi de matematică, fizică şi biologie, spre exemplu. Se merge pe interdisciplinaritate, pe teme comune. Este o schimbare, la care ne vom adapta în timp. Cadrele didactice au competenţele necesare şi se pot plia acestor modificări, iar elevii se vor adapta cel mai uşor la această noutate”, ne-a declarat prof. Camelia Ivanov.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.