Miruna Andreea Jenaru, elevă a Colegiu-lui Naţional „Spiru Haret” din municipiu, a obţinut premiul al doilea la prima ediţie a Concursului de discursuri publice pentru elevi „Vocea unei Generaţii”, la secţiunea juniori. Concursul s-a desfăşurat în perioada martie-iunie, iar finala a avut loc pe 7 iunie, pe scena Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti. Peste 220 de liceeni din municipiul Bucureşti, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Dorohoi, Eforie Sud, Iaşi, Întorsura Buzăului, Târgu Jiu, Târgovişte, Tulcea şi Voluntari au participat la această ediţie. Cei 25 de finalişti ai secţiunii Juniori (clasele IX-X) şi cei 15 finalişti ai secţiunii Seniori (clasele XI-XII), şi-au susţinut discursurile pe tema „Generaţia Z – o generaţie neînţeleasă?”.

Miruna Andreea Jenaru ne-a spus că a aflat despre acest concurs de la profesoara clubului de Debate din cadrul Colegiului Naţional „Spiru Haret” şi a fost atrasă imediat de tema propusă.

„Am aflat de concursul <<Vocea unei Generaţii>> de la doamna profesoară Baciu Gabriela, coordonatoarea clubului de Debate din cadrul Colegiului Naţional <<Spiru Haret>>. M-a atras imediat tema propusă, mai ales pentru că îmbină gândirea critică cu exprimarea creativă. M-am înscris fără mari aşteptări, însă cu mult entuziasm. Nu mi-am imaginat că voi ajunge în finală, iar faptul că am obţinut premiul al doilea a fost o surpriză plăcută. Am fost foarte fericită şi mândră de mine. Am muncit mult pentru acest concurs, iar premiul a fost o confirmare că efortul meu a meritat. Cel mai mult m-a bucurat faptul că mi-am făcut vocea auzită şi că am învăţat atât de multe, nu doar din discurs, ci şi din experienţă şi din contactul cu oamenii minunaţi pe care i-am cunoscut acolo. Din această experienţă am învăţat cât de important este să fii tu însăţi şi să ai curajul de a ieşi din zona de confort. Chiar dacă pare inconfortabil la început, tocmai acolo se află creşterea. Le-aş transmite celorlalţi elevi că uneori, ceea ce pare <<nebunesc>> sau <<înfricoşător>> la început ajunge să pară normal sau chiar banal, după ce treci prin acea experienţă. Trebuie doar să ai curajul să faci primul pas”, ne-a declarat Miruna Andreea Jenaru.

Percepţia asupra Generaţiei Z şi nevoia de înţelegere între generaţii a fost tema aleasă de Miruna Andreea Jenaru pentru discurs.

„Tema discursului meu a fost legată de percepţia asupra Generaţiei Z şi de nevoia de înţelegere între generaţii. Am vrut să transmit că nu suntem o generaţie pierdută, leneşă sau indiferentă, aşa cum uneori suntem etichetaţi, ci una empatică, conştientă şi implicată. Am folosit filmul <<Inside Out>> ca simbol al diversităţii emoţionale, pentru a arăta că tocmai faptul că simţim profund ne face puternici, nu slabi. Prin acest discurs, mi-am dorit să-i fac pe oameni să înţeleagă că fiecare om are propria poveste şi că nu este corect să generalizăm sau să judecăm rapid. Mesajul meu central a fost o chemare la empatie, acceptare şi deschidere faţă de ceilalţi, indiferent de vârstă, generaţie sau fel de a fi. Cred că partea cu cel mai mare impact a fost finalul: <<Nu suntem o generaţie pierdută. Suntem o generaţie care se caută. Şi care nu se teme să se găsească>>. A fost un moment sincer şi puternic, în care am încercat să schimb o percepţie nu prin revoltă, ci prin vulnerabilitate. Cred că exact asta a atins publicul, faptul că am vorbit din inimă, nu doar din argumente”, a spus Miruna Andreea Jenaru.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.