Problema desfiinţării Energoterm a ajuns şi pe masa consilierilor judeţeni, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, de vineri. Consilierii sunt îngrijoraţi pentru cetăţenii care depind de acest sistem centralizat de termoficare, care asigura căldura în locuinţele acestora, dar şi în unele instituţii din subordinea Consiliului Judeţean.

Lucian Bălan, consilier judeţean AUR, a ridicat această problemă, dând exemplu Şcoala nr. 14 care este racordată la Energoterm.

„Vă vorbesc în calitate de fost membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii 14, care este unitatea de învăţământ pentru copiii cu nevoi speciale, dar şi în calitate de părinte al unui copil care a fost în acea şcoală, iar acum este un adult. Colectivul şi copiii care învaţă în acea şcoală se încălzesc cu agentul termic furnizat de Energoterm. Este evident că dorinţa Energotermului şi a Primăriei este ca această societate să fie închisă. Ce vor face cei care învaţă în Şcoala 14 şi cei care lucrează acolo? Sunt convins că va găsi Consiliul Judeţean o soluţie, nu aceasta este problema, ci faptul că firmele care se ocupă de furnizarea agentului termic în Tulcea sunt supraaglomerate. Dacă te duci să te programezi pentru un proiect îţi dă termen tocmai în octombrie. Şcoala sau Consiliul Judeţean au fost notificate în vreun fel de către cel care prin contract este obligat să asigure agentul termic, că n-o să mai facă lucrul acesta în această toamnă şi iarnă? Cred că nu. Este prins în buget o asemenea cheltuială? Ce se va întâmpla în continuare?”, a declarat consilierul judeţean AUR, Lucian Bălan.

Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean, i-a asigurat pe toţi cei prezenţi în sală că se vor găsi soluţii ca cetăţenii să nu rămână fără căldură în această iarnă.

„De când s-a auzit vestea că este posibil ca Energotermul să dispară ca furnizor de energie termică în Tulcea, am discutat cu conducerea Consiliului Judeţean, deoarece nu este doar Şcoala 14, ci sunt multe alte obiective pentru care trebuie să găsim o rezolvare. Şi o vom găsi,  elevii de la Şcoala 14 vor avea căldură la iarnă. Sunt foarte multe obiective pe care trebuie să le rezolvăm în această toamnă, dar le vom rezolva. Nu va rămâne cineva fără căldură din vina Consiliului Judeţean”, a spus Horia Teodorescu.

Deoarece Consiliul Judeţean a fost notificat de abia săptămâna trecută cu privire la desfiinţarea Energoterm, instituţia nu a prevăzut sume în buget pentru a rezolva această problemă.

„Notificarea de la Energoterm am primit-o săptămâna aceasta. Noi vorbisem în principiu şi cu Energotermul şi cu Primăria, dar notificarea scrisă a venit săptămâna aceasta. Am transmis către direcţia de specialitate, respectiv către toate instituţiile publice, să identifice dacă mai au astfel de spaţii care sunt în această situaţie. Până pe 11 iulie trebuie să prezinte soluţiile tehnice şi influenţele financiare, ca în luna iulie să rectificăm bugetul. Până acum nu am avut prevăzute sume pentru că nu aveam nici comunicare oficială, nici soluţii”, a menţionat, vineri, Nicoleta Anton, directorul economic al CJ Tulcea.

Lucian Bălan a propus ca acele cheltuieli care se vor face pe proiectare, montaj, achiziţie de materiale şi echipamente să revină în sarcina Energoterm.

„Toată această cheltuială va trebui recuperată de la Energoterm, pentru că el era furnizorul de agent termic. Cred că este un faliment în mod fals indus şi de aceea Consiliul Judeţean şi toate subordonatele lui va trebui să recupereze această cheltuială care înseamnă proiectare, montaj, achiziţie de materiale şi echipamente de la Energoterm”, a adăugat Bălan.

De asemenea, consilierul AUR Sorin Zaharcu a afirmat că procedura de insolvenţă trebuia făcută cu perioadă tranzitorie, pentru ca toţi consumatorii, în special cei vulnerabili, să aibă acces la aceste servicii publice.

„Susţin solicitarea domnului consilier Bălan, deoarece nu numai Şcoala 14, ci toate instituţiile de învăţământ care sunt racordate la Energoterm au aceeaşi problemă. Din iulie până în octombrie, când începe sezonul rece, nu ştiu dacă avem posibilitatea să furnizăm căldură acestor instituţii de învăţământ, ţinând cont de procedurile de proiectare, avizare, branşament la reţeaua de gaze, inclusiv de dotarea cu centrale termice necesare instituţiilor ca să poată să fie încălzite. Mai mult decât atât, pe lângă instituţiile publice, mai sunt circa 7.000 de abonaţi, aproximativ 25.000 de oameni. Reprezintă cam 10-15% din populaţia judeţului. Aceste acţiuni ar trebui prezentate mult mai transparent, iar procedura de insolvenţă trebuia făcută cu perioadă tranzitorie, pentru ca toţi consumatorii, şi în general cei vulnerabili, să aibă acces la aceste servicii publice”, a spus Sorin Zaharcu.

În prezent, majoritatea unităţilor de învăţământ din municipiu au centrale proprii pe gaz, spune consilierul judeţean PNL Constantin Coca.

„Majoritatea şcolilor din municipiul Tulcea au centrală proprie. Pentru clădirile care nu sunt racordate la o centrală proprie, ci sunt la Energoterm, cu siguranţă se vor găsi soluţii favorabile. Şcolile în general sunt cu centrale proprii, vorbesc de municipiu, în judeţ nu este cazul”, a punctat Coca.

Societatea Energoterm SA, care numără circa 7.000 de abonaţi, a sistat la finele lunii trecute furnizarea apei calde, din cauza datoriilor pe care le înregistrează către furnizorul de gaze naturale.

Locuitorii municipiului afectaţi de închiderea sistemului centralizat de termoficare vor primi sume cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei, pentru montarea de sisteme alternative destinate asigurării apei calde şi căldurii. Una dintre condiţiile esenţiale este lipsa datoriilor către Energoterm, iar banii vor fi daţi sub forma unor tichete.

În ceea ce priveşte şcolile şi sediile unor prestatori de servicii publice, aceştia vor beneficia, în continuare, de agent termic, după montarea unor centrale proprii – în cazul şcolilor, sau după preluarea unor centrale zonale, în cazul altor instituţii.

Societatea Energoterm SA are 6.809 beneficiari persoane fizice, 13 unităţi de învăţământ, 22 instituţii publice şi 160 agenţi economici, iar în perioada 2020 – 2025, municipalitatea a alocat 24.492.726,86 lei, pentru investiţii directe, precum şi 116.116.344,56 lei pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale, respectiv subvenţii, pierderi şi majorări de capital.

Primarul municipiului, Ştefan Ilie, a explicat că, în fiecare iarnă, Primăria cheltuieşte milioane de euro pentru a subvenţiona costul facturilor, aceşti bani putând fi folosiţi pentru alte investiţii în urma cărora ar beneficia toţi cetăţenii oraşului.

Energoterm Tulcea a intrat în insolvenţă

Societatea Energoterm, furnizorul de energie termică din municipiul Tulcea, a intrat oficial în insolvenţă prin decizia Tribunalului Tulcea, pronunţată pe 27 iunie 2025.

Instanţa a admis cererea formulată chiar de societatea de-bitoare şi a respins intervenţiile formulate de sindicate şi de compania Premier Energy.

Procedura prevede ca administratorul judiciar provizoriu, un consorţiu format din Idevo SPRL şi Cabinetul Individual de Insolvenţă Florescu Mircea Sorin, să supervizeze activitatea companiei. De asemenea, este precizat că debitorul va păstra dreptul de administrare, sub supraveghere.

Conform procedurii, până pe 8 august trebuie depuse cererile de admitere a creanţelor, iar până pe 18 septembrie va fi elaborat tabelul definitiv al creditorilor. De asemenea, până pe 4 august, administratorul judiciar trebuie să depună un raport privind cauzele şi împrejurărilor care au condus la apariţia insolvenţei Energoterm, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă.