Monografia Mănăstirii Celic Dere, lansată la Casa Avramide
Evenimentul va avea loc mâine, începând cu ora 17.00
Casa Avramide, din municipiu, va găzdui, mâine, începând cu ora 17.00, lansarea monografiei „O candelă de veghe. Mănăstirea Celic Dere”. Este vorba despre o lucrare apărută cu binecuvântarea Prea Sfinţiei Sale Visarion Bălţat, episcopul Tulcii, şi prefaţată de Părintele Academician Mircea Păcurariu. Monografia „O candelă de veghe” prezintă istoria uneia dintre cele mai vechi şi mai cunoscute mănăstiri din Dobrogea.
Situată în partea de nord a Dobrogei, mănăstirea Celic Dere este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre şi Marea Neagră. Numele mănăstirii este luat de la pârâul Celic-Dere (nume turcesc, în română însemnând „pârâiaşul de oţel”, aici fiind găsite arme din trecutul îndepărtat).
Asupra anului înfiinţării Mănăstirii Celic Dere există, pe de o parte, precizarea „Marelui Dicţionar Geografic al României”, conform căreia aşezământul a fost fondat de „arhiereul” Athanasie Lisivencof, în 1835. Pe de altă parte, există mărturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixează fondarea mănăstirii „cam la 1840″.