- Gravide blocate în nămeţi. Şenilatele MAI au salvat vieţi înaintând în troiene de trei metri!
- Mai multe localităţi din judeţ au rămas fără electricitate, după ce liniile au picat din cauza vântului extrem de puternic şi a acumulărilor de zăpadă
Viscolul cumplit a pus mari probleme în ultimele zile forţelor de intervenţie pentru situaţii de urgenţă. Drumarii au pierdut lupta cu zăpada, iar în judeţ s-a acţionat punctual doar în cazuri de urgenţă. Aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, utilajele primăriilor au fost în prima linie în judeţ, sprijinind echipele de intervenţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Duminică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, întrunit în şedinţă extraordinară, a emis mai multe hotărâri prin care s-a închis temporar circulaţia autovehi-culelor pe mai multe drumuri de pe raza judeţului, până la ameliorarea condiţiilor me-teorologice. Restricţiile erau valabile şi ieri la închiderea ediţiei ziarului nostru.
Nicio persoană din Tulcea nu a mai putut părăsi judeţul, după ce autorităţile au decis ieri dimineaţă închiderea temporară a traficului auto şi pe tronsonul Somova – Isaccea, de pe DE 87, din cauza viscolului şi ninsorilor.
Mai multe maşini pline cu oameni au rămas blocate în nămeţi atât pe drumurile naţionale cât şi judeţene.
Echipajele de intervenţie ISU susţinute de angajaţi din structura MAI şi utilaje ale firmelor de deszăpezire şi-au făcut loc prin nămeţi reuşind să-şi ducă la îndeplinire misiunile.
În cele câteva zile de coşmar au fost salvate din iadul alb mai multe gravide, intervenindu-se în zeci de cazuri de urgenţe medicale. De asemenea, mai multe localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică fiind complet izolate.
„Am copii mici acasă. Nu avem curent, nu merge centrala. Asta înseamnă că nu avem nici căldură sau apă caldă. Închipuiţi-vă şi dumneavoastră cum stăm aici. Credeam că nu vom mai trăi acele vremuri din comunism”, ne-a spus indignat un cetăţean care ne-a contactat la redacţie.
Semnale de la cetăţeni am primit ieri după-amiază şi de la Dunavăţul de Sus, localitate aparţinând administrativ comunei Murighiol. Oamenii se plâng că nu mai au pâine de trei zile şi că nimeni nu se interesează de soarta lor.
„Suntem aici 100 de oameni, complet izolaţi. Nu mai avem pâine de trei zile. Autorităţile ne spun că au o volă, că sunt solicitaţi. Pe noi ne-au uitat aici în zăpadă. Sunt mulţi oameni bătrâni”, ne-a declarat un localnic.
Bilanţul intervenţiilor din ultimele zile:
Duminică 17.01. 2016
- Ora 08.48 – Un autoturism blocat în nămeţi între Cataloi şi Nalbant – o ambulanţă care se îndrepta spre Altân Tepe să preia un pacient cu ingestie voluntară de medicamente şi-a putut continua misiunea numai cu intervenţia utilajelor de la Drumuri Judeţene;
- Ora 09.33 – Autoturism blocat în nămeţi pe şoseaua Tulcea – Agighiol;
- Ora 09.40 – Autorităţile decid să închidă mai multe drumuri judeţene printre care Dăeni -Ostrov – Peceneaga – Traianu; DJJ 222B Ceamurlia de Sus – Stejaru – Topolog – Dorobanţu – Traianu;
- Ora 11.39 – Un echipaj ISU s-a deplasat în zona Sarichioi – Zebil pentru a debloca din zăpadă o ambulanţă care avea misiunea de a prelua din localitatea Sarichioi un pacient cu dureri abdominale. Cu suportul ISU ambulanţa a ajuns şi a preluat pacientul;
- Ora 14.00 – Se închid drumurile DJ 222C Victoria – Murighiol – Valea Nucarilor – Agi-ghiol; DJ229L Murighiol – Dunavăţul de Jos; DJ222 Jurilovca – Două Cantoane.
Luni 18.01. 2016
- Ora 06.04 – Pe DN22A o ambulanţă având o gravidă în luna a şaptea a rămas blocată la Cataloi. Ambulanţa a transportat în siguranţă pacienta la Spitalul Judeţean cu suportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta Tulcea care a acţionat în zonă cu o şenilată;
- Ora 06.05 – Intervenţie la Casimcea pentru preluarea unei gravide în luna a noua;
- Ora 07.53 – Patru autoturisme cu şase persoane au rămas blocate pe dealul Somovei;
- Ora 09.30 – Se închid DN22A Cataloi – Nalbant – N. Bălcescu; D.N. 22 Somova -Isaccea;
- Ora 09.59 – Intervenţie a echipajelor ISU pentru deblocarea a cinci maşini pe şoseaua Tulcea – Malcoci;
- Ora 10.33 – Circulaţia bacurilor de la Brăila şi Galaţi a fost suspendată din cauza vântului puternic;
- Ora 11.14 – Şase localităţi din judeţ au rămas fără energie electrică: Beştepe, Mahmudia, Dunavăţ, Murighiol, Plopul, Uzlina;
Situaţia prezentată de Prefectură, pentru luni, 18 ianuarie, la ora 9.00.
Circulaţia pe drumurile din judeţul Tulcea se realizează în condiţii de iarnă, excepţie făcând următoarele tronsoane de drum închise circulaţiei, pe care se acţionează cu utilaje de deszăpezire.
Drumuri judeţene închise:
- DJ 222 Tulcea-Agighiol;
- DJ 222 F Dăeni – Ostrov – Peceneaga -Traianu;
- DJ 222 B Ceamurlia de Sus – Stejaru -Topolog – Dorobanţu – Traianu;
- DJ 222 Două Cantoane – Ceamurlia de Sus – Beidaud – Sarighiolul de Deal;
- DJ 222 E Sarighiolul de Deal – Casimcea – Corugea – Rahmanu;
- DJ 222 G Dăeni – Făgăraşu Nou – până la intersecţie cu DN 22A
- DJ 222 C Victoria – Murighiol – Valea Nucarilor – Agighiol;
- DJ 229 L Murighiol – Dunăvăţul de Jos;
- DJ 222 Jurilovca – Două Cantoane;
Drumuri naţionale închise:
- DN 22D Măcin – Cerna;
- DN 22 F Horia – Nalbant;
- DN 22 Cataloi – Nalbant – Nicolae Bălcescu;
- DN 22 Somova – Isaccea;
- DN 22 km 232 +900, ieşirea din loc. Baia – km 239 +100 cu limita de judeţ Constanţa;
- DN 22 A km 36+000, localitatea Izvorul Cerbului – km. 64+700, limita de judeţ Constanţa.
Localităţi rămase fără energie electrică: Smârdan
Ieri, autorităţile au decis în cele din urmă ca pe perioada codului portocaliu de viscol utilajele de deszăpezire să fie trase pe dreapta şi circulaţia pe toate drumurile naţionale şi judeţene să fie închisă.
Conform celor declarate de prefectul judeţului Tulcea Marin Bădiţă, s-a luat această decizie urmare a condiţiilor meteo extreme.
„Am decis să oprim operaţiunile de deszăpezire pentru că se muncea în zadar. Vis-colul este extrem de puternic şi se menţine codul portocaliu până la ora 18.00 (n.r.- ieri), după care intrăm pe cod galben. Am decis să închidem circulaţia urmare a condiţiilor meteo extreme – vizibilitate redusă, vânt extrem de puternic. Ţin însă să precizez că se acţionează punctual în cazuri de urgenţă. Nu demult am adus de la Bălcescu cu şenilata femeie gravidă. Am înţeles că pe drum erau şi porţiuni unde zăpada ajungea la trei metri. Urcau cu şenilata la nivelul crengilor copacilor”, ne-a declarat prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă.
Reprezentantul Guvernului a dat asigurări că utilajele vor relua operaţiunile de deszăpezire imediat ce vremea va permite acest lucru. Autorităţile fac apel la cetăţeni să nu se aventureze pe drumurile din judeţ.
„Facem un apel către toţi cetăţenii judeţului Tulcea să nu plece din localităţile de domiciliu înainte de a se informa despre starea drumurilor. Dacă sunt nevoiţi să plece la drum şi întâmpină probleme, îi rugăm să sune de urgenţă la 112″, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.
Mai mulţi tulceni din toate colţurile judeţului ne-au contactat la redacţie manifestându-şi indignarea faţă de modul cum înţeleg autorităţile să îşi facă treaba cu deszăpezirea drumurilor. Aceştia au reclamat faptul că an de an cei responsabili dau asigurări că sunt pregătiţi însă în realitate iarna câştigă de fiecare dată.
„Cei din statele nordice ce să mai zică? Şi la ei bate vântul şi este zăpadă multă. Ei se descurcă, noi nu. Asta înseamnă că ceva este putred aici la noi. Eu cred că nu se vrea. Şi totuşi cineva ia banii pe contractele de deszăpezire chiar dacă utilajele sunt trase pe dreapta că este viscol. Eu înţeleg efortul acestor oameni, nu îl minimalizez, dar ceea ce vreau să evidenţiez este că nu aşa ar trebui să se procedeze cu cea mai simplă soluţie dintre toate – închidem drumurile şi gata am rezolvat problema. Spun toate acestea din postura unui cetăţean plătitor de taxe şi impozite”, ne-a declarat D.F. de 45 de ani.
Chiar şi în aceste condiţii în care utilajele au fost trase pe dreapta, Poliţia – care a primit sarcină de la ministrul Tobă să supravegheze modul în care se desfăşoară operaţiunile de deszăpezire, nu a acordat nicio sancţiune.
Drumarii au scăpat de amendă – care ori-cum era o frecţie la piciorul de lemn, din ca-uza codului portocaliu de vânt: „Poliţiştii au supravegheat permanent operaţiunile de deszăpezire. S-a acţionat cu echipaje în teren pe toată această perioadă. Vreau să vă spun că firmele de deszăpezire au intervenit atât cât condiţiile meteo au permis. Viscolul puternic şi vizibilitatea redusă au fost factorii principali pentru care s-a luat decizia închiderii temporare a drumurilor. Nu am amendat firmele care se ocupă cu deszăpezirea pentru că nu a fost cazul. S-a acordat în schimb o sancţiune contravenţională unui conducător auto care nu avea maşina echipată pentru drum în condiţii de iarnă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea, inspector principal Dorin Vistereneanu.