* Acum o săptămână aceste covoraşe erau 10 lei, iar astăzi costă 19,75 lei
* O pastilă de cloramină era 0,30 de bani, iar acum a ajuns la 3 lei

La intrarea fiecărei scări de bloc trebuie să existe câte un covoraş îmbibat cu substanţe dezinfectante.

Primăria Tulcea a lansat ieri comanda pentru achiziţiona-rea unui număr de 1.200 de covoraşe care vor fi instalate în scările de bloc din municipiu. Totodată, vor fi cumpărate şi mii de pastile de biocid, toate urmând a fi livrate la începutul săptămânii viitoare.

„Am dat comanda pentru covoraşe şi pentru pastile de cloramină. Astăzi CLSU a aprobat achiziţia a 1.200 covoraşe, care din păcate mai devreme de luni, săptămâna viitoare, nu pot fi livrate. Vom achiziţiona şi 7.200 de bucăţi de cloramină ca şi dezinfectant. Acum o săptămână aceste covoraşe erau 10 lei, iar astăzi costă 19,75 lei. O pastilă de cloramină era 0,30 de bani, iar acum a ajuns la 3 lei. Aici avem o mare problemă la nivelul deciziei guvernamentale legat de promisiunea de plafonare a preţurilor acestor materiale. Dacă ne bazăm pe solidaritatea românului ca să nu le scumpească, ci măcar să le păstreze la acelaşi preţ, ne facem iluzii că cineva o să înţeleagă situaţia. Toată lumea este disperată să facă profit, iar Guvernul stă şi se uită. Pastilele de cloramină ne asigură o autonomie de 60 de zile”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Materialele urmează să fie distribuite, prin Biroul Asociaţiilor de Proprietari, preşedinţilor de asociaţii, care vor fi instruiţi cu privire la prepararea şi folosirea soluţiei de dezinfectare.

„Din acel moment, pe baza unui proces verbal de predare-primire, preşedintele de asociaţie îşi va asuma întreaga operaţiune, umectare ori de câte ori este nevoie cu soluţia pe care trebuie să o prepare ei. Dacă refuză preluarea materialelor, vom informa şi noi organele abilitate că cineva zădărniceşte eforturile pentru oprirea coronavirusului. Dacă între timp dispar covoraşele, nu mai este problema noastră, pentru că noi nu o să plantăm câte un poliţist local la fiecare scară pentru a nu se fura”, a precizat primarul Hogea.

Ordonanţa Militară numărul patru obligă primarii să monteze dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările blocurilor şi să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor şi alte spaţii comune.

Primăria Tulcea a optat pentru varianta pe care au ales-o şi alte unităţi teritorial-administrative din ţară, şi anume aceea de a pune un covor cu dezinfectant la intrarea în fiecare scară de bloc. La sfârşitul săptămânii trecute Primăria municipiului Tulcea a demarat acţiunea de dezinfecţie a celor peste 1.000 de scări de bloc din oraş, procedura fiind executată de societatea Coral Impex din Ploieşti.

Primarul Constantin Hogea i-a rugat pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari să asigure accesul în cele 1.200 de scări de bloc a reprezentanţilor societăţii care va efectua acţiunea de dezinfecţie.

În paralel, se continuă spălatul şi dezinfectatul străzilor cu substanţe incluse în Registrul Naţional al Biocidelor.