După logica fără cusur a dosarului cu şină, minţile luminate din sistem menţin vie tradiţia şi ne arată mai nou cum să faci o problemă birocratică din şomajul tehnic pe perioadă de criză. Statul plimbă anapoda banii românilor prin conturi în timp ce economia se prăbuşeşte. Avocatul tulcean Lucian Furdui semnalează fenomenul:
„Nu înţeleg care este raţionamentul să plimbi prin conturi contribuţiile sociale legate de şomajul tehnic. Sau probabil că atunci când n-ai de lucru îţi faci. Banii de şomaj tehnic vin şi este foarte bine dar nu suficient. Acesta este un alt aspect asupra căruia voi reveni. Problema pe care vreau să o semnalez în primă fază este alta. Agentul economic este obligat în prezent să facă operaţiuni economice în condiţiile în care activitatea lui este blocată. Acest lucru înseamnă pentru agentul economic alte cheltuieli şi timp risipit. Acest lucru se întâmplă pentru că statul plimbă nişte bani anapoda. În plus, ce garanţie ai tu stat că agentul economic va face plăţile? Bun, îl obligă legea şi dacă nu face plăţile ce faci? Trebuie să-l urmăreşti şi rişti ca acest efort în plus să fie degeaba pentru că ştim cu toţii ce se întâmplă de regulă cu firmele care au creanţe foarte mari. Concluzia? Statul pierde pe bandă rulantă ca rezultat al unor măsuri pe care personal le văd fără nicio logică. Puteai foarte bine să reţii aceste contribuţii fără să le mai plimbi inutil prin conturi şi să mai şi rişti să pierzi urma banilor românilor pentru că în final vorbim de banii cu care contribuie fiecare cetăţean să susţină acest sistem social numit stat. Sau poate că, nu ştiu, cineva are un interes ascuns în toată această poveste şi nimic nu este întâmplător. Mă pot gândi şi la asta, nu? Gândiţi-vă că la angajatori mari ne raportăm la miliarde de lei care intră în conturi! Sunt bani mulţi şi nu cumva este o şmecherie a celor care guvernează servită pentru unii?”
Fost prefect al judeţului Tulcea, avocatul Lucian Furdui sancţionează dur Guvernul pentru lipsa unor măsuri concrete care să ajute mediul privat grav afectat de contextul COVID-19.
„Înţelegem cu toţii necesitatea măsurilor luate pe fondul pandemiei de coronavirus însă în timp ce alte state vin cu planuri clare pentru relansarea economiei la noi nu se întâmplă nimic. Trist este şi faptul că nu avem o reacţie fermă a patronatelor. Mediul privat are nevoie de măsuri ferme de sprijin. Trebuie să-l stimulezi şi să-l ajuţi pe agentul economic să-şi angajeze oamenii şi, în felul a-cesta tu stat, nu vei mai plăti şo-maj. Suntem în Delta Dunării, să ne uităm ce se întâmplă cu turismul. Este o situaţie extrem de gravă. Cu ce-i ajută Guvernul la ora actuală pe agenţii economici?!”
În ţara noastră statul asigură în prezent, prin şomaj tehnic 75% din salariul brut al angajaţilor. Peste 500 de agenţi economici din judeţul Tulcea au depus cereri de şomaj tehnic, pentru aproximativ 2400 de persoane.
În lipsa unor măsuri de sprijin pentru agenţii economici mulţi dintre tulcenii care au fost trimişi în şomaj tehnic riscă să nu mai aibă un loc de muncă.
În Germania, guvernul poate sprijini mediul de afaceri cu până la 60% din salarii, pentru 6 luni sau un an, cu condiţia ca angajatorii să nu facă disponibilizări, în timp ce în Austria, sprijinul ajunge şi la 80%, pentru unele afaceri.