Atragerea investitorilor care doresc să-şi relocheze afacerile în contextul pandemiei de coronavirus sunt luate în calcul la Tulcea, primarul Constantin Hogea susţinând că ar putea crea un pachet cu facilităţi fiscale investitorilor care îşi exprimă dorinţa de a deschide puncte de lucru în municipiu.

„Orice interes manifestat în zona noastră o să fie tratat cu foarte multă atenţie şi respect. În situaţia în care ne aflăm într-o cădere abruptă din punct de vedere economic, orice intenţie de a stabili un plan de afaceri în zona noastră le oferim toate facilităţile posibile şi legale, numai să existe un interes. Dacă suntem invitaţi la o discuţie, suntem deschişi oricăror propuneri. Orice afacere care până acum a funcţionat în China şi are un obiectiv de a ajunge în România şi sunt interesaţi de zona noastră este bine venită, poate pe industrie uşoară, precum turism, alimentaţie, suntem deschişi cu toate facilităţile posibile pe care legea ni le acordă”, ne-a declarat primarul Constantin Hogea.

Printre facilităţile care ar putea fi aplicate se află scutirea de taxe şi impozite şi concesionarea cu titlu gratuit a terenurilor pe o perioadă determinată.

„Facilităţile ar putea consta în scutire de taxe şi impozite pe o perioadă determinată precum 1-3 ani, concesionarea cu titlu gratuit a unui teren pe o perioadă determinată. Dacă avem un cadru instituţional pe care îl putem accesa o vom face. Prin Asociaţia Municipiilor din România cred că este posibilitatea cea mai facilă pentru că la ei se adună asemenea gen de iniţiative”, a precizat primarul Hogea.

În ultima perioadă tot mai multe autorităţi vorbesc despre ideea atragerii în România a investitorilor care doresc să-şi relocheze afacerile din China, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest sens au fost transmise mesaje atât de la nivelul Guvernului, cât şi al administraţiei prezidenţiale.

Pandemia a prins statele UE total nepregătite pentru o criză medicală, fiind puse într-o situaţie extrem de dificilă şi din cauza dependenţei uriaşe faţă de produsele chinezeşti. Într-o primă fază a pandemiei, statele europene au ajuns chiar şi în situaţia să se lupte între ele pentru măşti de protecţie de proastă calitate din China. Aşa s-a născut şi ideea relocării unor activităţi din China.

Nu doar afacerile din China ar fi în atenţia României, ci şi din Marea Britanie. Ar putea exista posibilitatea şi relocării unor activităţi economice din Marea Britanie, în condiţiile Brexit.