Programat a avea loc în prima duminică de după Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pe 5 iulie, tradiţionalul festival al „Sărbătorii Teilor” de la Luncaviţa nu va mai avea loc în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele 19 ediţii organizate până în anul trecut pot fi urmărite online pe pagina de socializare a primarului comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

„În acest an sărbătoarea va fi doar în memoria noastră colectivă, când vom parcurge împreună fiecare dintre cele 19 ediţii organizate după revoluţie, mai exact din anul 2001 şi până în 2019. Pandemia declanşată de virusul SARS-Cov-2 ne-a schimbat priorităţile, iar protejarea sănătăţii noastre, care a fost pusă în mare pericol, a devenit principalul deziderat. Vă invităm să urmăriţi filme şi imagini din ediţiile trecute şi să vizitaţi Luncaviţa, aflată în plină Sărbătoare a Teilor!”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Potrivit ultimelor reglementări, în această perioadă se pot organiza evenimente publice, la care pot participa până în 500 de persoane şi cu multe reguli şi restricţii, de la purtarea obligatorie a măştii de protecţie, menţinerea unei distanţe de 1,5 m între două persoane şi până la evitarea utilizării teraselor.

„În acest context, Sărbătoarea Teilor nu se poate în-cadra în măsurile pentru prevenirea contaminării. Anual vin mii de persoane, au fost şi 15.000, iar terasa reprezintă una dintre principalele forme de relaxare a participanţilor şi de susţinere a evenimentului. Sumele alocate sărbătorii au fost alocate achiziţiei materialelor de protecţie, tabletelor pentru elevi, cofinanţării proiectelor de investiţii sau altor situaţii de urgenţă. În ultimele zile cazuri de noi infecţii au crescut foarte mult şi e chiar cumplit deoarece cunosc oameni care au suferit foarte mult de această boală, ştiu ce responsabilitate are autoritatea locală şi îmi doresc să nu pun în pericol viaţa nimănui”, a precizat Ştefan Ilie.

Sărbătoarea Teilor este una dintre cele mai importante sărbători ale comunei Luncaviţa şi printre cele mai mari ale nordului Dobrogei şi reprezintă alături de Sărbătoarea Moşoaielor, cele două axe ale activităţilor tradiţionale luncăviţene.

Sărbătoarea este închinată teilor şi mierii de albine, ca ofrandă adusă acestor bogăţii aflate în teritoriul administrativ al comunei, unde peste 5000 de hectare de păduri atrag stu-pine din toate colţurile ţării şi de peste hotare.

Sărbătoarea Teilor este veche şi a fost interzisă în anii ’70, dar reluată în anul 2001. An de an, cetăţenii comunei expun produse realizate de ei, miere de albine, împletituri din pa-pură, ceramică, produse gastronomice, produse artizanale şi se prind în hore.