Preşedintele CJ Teodorescu: „Unii încearcă să pună tălpi acestei investiţii”

Din cauza pavelelor Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, lucrările de reabilitare a falezei şi portului din municipiul Tulcea, demarate în zona Vămii, au fost sistate câteva zile, şantierul mutându-se în partea dinspre Hotel Delta.

Situaţia ar putea fi deblocată în câteva zile, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, precizând că instituţia judeţeană este dispusă să le cumpere, însă la un preţ corect.

„Noi vom continua lucrările, nu ne oprim, pentru că avem de rezolvat doar această pretenţie financiară pe care APDM Galaţi o are către Consiliul Judeţean. Aceasta este singurul motiv care ne-a oprit câteva zile din investiţie şi ne-a determinat să abordăm şi celălalt capăt al falezei, de altfel investiţia trebuie să înceapă din ambele capete. Sper să găsim o formulă care să deblocheze austeritatea care există în momentul de faţă între APDM Galaţi şi CJ Tulcea, pe care eu personal nu o înţeleg. Dânşii vor să găsim o  formulă prin care să putem face plata pavelelor, dar şi către alte utilităţi de acolo, şi sperăm ca în câteva zile să găsim o soluţie astfel încât să menţinem respectul unii faţă de ceilalţi. Această chestiune a fost discutată cu mult timp în spate, dar din punct de vedere al preţului nu găsim o formulă de mijloc legală şi nici dânşii nu găsesc astfel încât să putem achita acele pavele”, ne-a declarat preşedintele Horia Teodorescu.

O altă soluţie avansată de  cele două părţi este identificarea unui evaluator comun sau, în ultimul caz, în instanţă.

„Am discutat la Galaţi şi am stabilit ca un al treilea arbitru să decidă care este preţul corect de achiziţie. Este vorba de un evaluator agreat de ambele părţi, sau în instanţă, care va decide. Preţul rezultat în urma evaluării lor este unul mai mare faţă de cel făcut de un alt evaluator”, a precizat preşedintele Horia Teodorescu.

Preşedintele CJ Tulcea mai spune că există câţiva oameni din judeţ care se bucură atunci când apar astfel de probleme.

„Lumea nu ştie că atunci când vrei să faci ceva te mai loveşti de tot felul de lucruri mărunte şi până la urmă de interese care nu sunt ale judeţului nostru şi vin din partea celor care nu le-au convenit anumite lucruri. Ceea ce este trist este că unii se bucură atunci când alţii din exteriorul judeţului, sau chiar din judeţ, încă încearcă să pună tălpi şi să frâneze derularea în bune condiţii a acestei investiţii. Sunt câţiva oameni de rea credinţă din judeţ care se bucură de parcă faleza nu ar fi a tulcenilor”, a spus preşedintele Teodorescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu, a semnat şi înmânat, luna aceasta, ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a portului şi falezei Dunării.

Valoarea totală a lucrărilor care urmează să se execute de către asocierea Max Boegl România – Complex Delta Max Bogl Stiftung & Co.KG – Tulcea este de 190.162.236,67 lei, fără TVA.

Din această sumă, 159.969.733 lei reprezintă finanţarea eligibilă, iar CJ va aloca 3.199.394,66 lei. Durata totală de realizare a proiectului este de 42 de luni.

Portul Tulcea este principala zonă de promenadă a municipiului şi a aparţinut până acum câţiva ani Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi care în ultimii 30 de ani nu a investit sume importante pentru reabilitarea acesteia.